De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een bezoek aan de Verenigde Staten geannuleerd vanwege protesten tegen zijn komst.

Bolsonaro zou in New York verschillende evenementen bezoeken. Daar zou hij onder meer door de Braziliaans-Amerikaanse variant van de Kamer van Koophandel gehuldigd worden als persoon van het jaar.

Meerdere eigenaren van evenementenlocaties weigerden echter een festiviteit voor Bolsonaro te organiseren, vanwege zijn racistische en homofobe standpunten. Ook sponsoren trokken zich terug.

Burgemeester Bill de Blasio noemde Bolsonaro "een gevaarlijk mens". Hij wees op het racisme en de homofobie van de president en laakte zijn beleid in het Amazoneregenwoud. Bolsonaro vindt dat delen van de Amazone moeten worden opengesteld voor ontwikkeling en dat de inheemse bevolking vooruitgang belemmert.

President komt niet vanwege 'verzet'

Een woordvoerder van Bolsonaro stelt dat de president niet naar New York komt vanwege "het verzet en de aanvallen van de New Yorkse burgemeester en de druk van belangengroeperingen op de organisatoren en sponsoren".

De Braziliaans-Amerikaanse 'Kamer van Koophandel' heeft als doel Brazilië en de VS dichter bij elkaar te brengen. De organisatie liet weten dat Bolsonaro zijn verkiezing te danken had aan zijn inspanningen om de commerciële en diplomatieke banden tussen Brazilië en de Amerikanen aan te halen.

Bolsonaro werd vorig jaar verkozen tot president. Hij heeft in het verleden al flink wat homofobe, racistische en vrouwonvriendelijke uitspraken gedaan. Zo zei hij dat een Braziliaans parlementslid te lelijk was om te verkrachten en zou hij niet van een homoseksuele zoon houden.