In India zijn vrijdag drie doden en 160 gewonden gevallen door de tropische wervelstorm Fani. De zwaarste cycloon in twintig jaar tijd kwam in de ochtenduren aan land in de stad Puri en bereikte windsnelheden van tot 240 kilometer per uur.

In buurland Bangladesh, waar Fani zaterdag aankomt, werden vier landarbeiders in een rijstveld gedood door de bliksem.

De cycloon ontregelde de stroomvoorziening, de telefoonnetwerken en het weg-, vlieg- en treinverkeer, liet de rampenbestrijdingsdienst van de Indiase staat Odisha vrijdagavond weten. In en rond Puri is de schade aan huisjes van lemen baksteen groot, evenals de wateroverlast.

Dat het aantal slachtoffers tot dusver beperkt is gebleven, is te danken aan de goede voorzorgsmaatregelen. Alleen al in Odisha zijn in 24 uur tijd bijna een miljoen mensen geëvacueerd en ondergebracht in ruim vierduizend opvangcentra.

Cycloon Fani blaast voertuigen omver in India
59
Cycloon Fani blaast voertuigen omver in India

'Honderdduizenden vluchtelingen in Bangladesh lopen gevaar'

In Bangladesh moeten volgens de autoriteiten mogelijk 2,5 miljoen inwoners een veilig heenkomen zoeken. De windkracht is inmiddels afgenomen, maar het gevaar is daarmee niet geweken. Gevreesd wordt voor het lot van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen in de vluchtelingenkampen.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) meldde op Twitter dat er meerdere containers met hulpgoederen, waaronder tenten, plastic zeilen en touw, naar de vluchtelingenkampen zijn gebracht.

Japanse satelliet maakt timelapse van cycloon Fani
44
Japanse satelliet maakt timelapse van cycloon Fani