Ruim 12.700 Duitse rechts-extremisten zijn bereid geweld te gebruiken. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Dat is ongeveer de helft van het totale aantal rechts-extremisten in het land.

Het ministerie gaf de informatie vrij na parlementaire vragen van de partij FDP. Uit de gegevens blijkt dat er in 2017 ruim 24.000 rechts-extremisten in Duitsland waren.

Ruim de helft van de personen in de rechts-extremistische scene is volgens de informatie bereid geweld te gebruiken tegen mensen die zij als vijand zien. Binnen die groep vallen onder anderen migranten, moslims, politieke tegenstanders, journalisten en agenten.

De Duitse autoriteiten waarschuwden al eerder voor het groeiende gevaar vanuit extreem-rechts. Een groot deel van deze groep zou een "affiniteit voor wapens" hebben.

De Duitse overheid heeft de manier onderzocht waarop rechts-extremisten met elkaar communiceren. Dat blijkt voornamelijk via sociale netwerken en online berichtendiensten te gaan, laat het ministerie weten.

Honderden websites en socialemediakanalen worden gescreend door de autoriteiten. Op de kanalen wordt volgens het ministerie onder meer propagandamateriaal verspreid.

Extremisten demonstreren in Oost-Duitsland

Eerder deze week liepen honderden extremisten met vlaggen door de stad Plauen in het oosten van Duitsland. Ze hadden spandoeken bij zich waar onder meer "Sociale rechtvaardigheid in plaats van criminele buitenlanders" op stond.

Joodse organisaties reageerden onthutst op de demonstratie. "De beelden zijn gestoord en beangstigend", aldus Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland. De mars vond plaats tijdens Yom HaShoah, de dag waarop de Joodse gemeenschap de slachtoffers van de Holocaust herdenkt.

De demonstratie in Plauen. (Foto: AFP)