De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, zal donderdag niet op een hoorzitting voor het Huis van Afgevaardigden verschijnen.

Barr was door het Huis gevraagd om tijdens de hoorzitting verdere tekst en uitleg te geven over het rapport van het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, maar de minister heeft laten weten zich niet verplicht te voelen in te gaan op dat verzoek.

Jerrold Nadler, de voorzitter van de commissie die Barr namens het Huis van Afgevaardigden zou ondervragen, heeft bevestigd dat de minister heeft laten weten niet op te komen dagen.

De Democratische commissievoorzitter beschuldigt Barr ervan bang te zijn om een verklaring af te leggen omdat de justitieminister "weet dat hij oneerlijk is geweest". Barr zelf stelt dat het "ongehoord en onnodig" is om ondervraagd te worden door de afgevaardigden.

De Democratische afgevaardigden willen de minister nu dagvaarden, om hem te dwingen alsnog de vragen van de commissie te komen beantwoorden. Ook willen ze volledige inzage in het rapport van Mueller over het Ruslandonderzoek.

Woensdag verscheen Barr wel bij een hoorzitting voor de Senaat, waarin de Republikeinen een meerderheid hebben. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten een meerderheid.

Het rapport van Robert Mueller in anderhalve minuut
79
Het rapport van Robert Mueller in anderhalve minuut