Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft justitieminister William Barr ontboden om donderdag terug te komen en meer vragen over het Ruslandrapport van speciaal aanklager Robert Mueller te beantwoorden.

De Democratische meerderheid in het lagerhuis heeft daar woensdag mee ingestemd. Het ministerie had protest tegen deze extra ondervraging aangetekend omdat het ongebruikelijk is.

Barr verscheen woensdag voor het eerst voor de commissie om te getuigen over de manier waarop hij het rapport van Mueller naar buiten heeft gebracht. De minister maakte zelf een samenvatting van vier pagina's waarin hij stelde dat het bijna vijfhonderd pagina's dikke rapport president Donald Trump helemaal vrijpleitte.

Mueller liet Barr in een woensdag uitgelekte brief weten zich niet te kunnen vinden in deze samenvatting. Volgens Mueller, die bijna twee jaar aan het onderzoek werkte, liet Barr de volledige context van het onderzoek weg.

Het rapport van Robert Mueller in anderhalve minuut
79
Het rapport van Robert Mueller in anderhalve minuut

'Barr creëerde verwarring met samenvatting'

Mueller verwijt de minister dat zijn samenvatting verwarring heeft gecreëerd over de uitkomsten van het onderzoek.

Tijdens de getuigenis op woensdag verdedigde Barr zijn keuze bij het samenstellen van de summiere samenvatting. De Democraten verwijten de minister dat hij Trump bewust heeft beschermd.

Daarnaast zou Barr hebben gelogen over zijn wetenschap over de kritiek van Mueller. Hij stelde nadat hij de brief al had ontvangen tegenover het Congres dat hij niet wist dat Mueller zijn samenvattingen niet goedkeurde.

Advocaten van commissie gaan minister ondervragen

Barr stelde voor het Huis van Afgevaardigden ook dat hij niet geloofde dat Trump bewust het onderzoek van Mueller had gefrustreerd, wat een misdrijf zou zijn.

Tijdens de sessie op woensdag kreeg ieder van de leden van de commissie vijf minuten om vragen te stellen aan Barr. Tijdens het verhoor op donderdag gaan advocaten die voor de commissie werken de justitieminister aan de tand voelen over zijn keuzes.

Congres doet inmiddels meerdere onderzoeken naar Trump

Het Congres heeft na de tussentijdse verkiezingen, die de Democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden bezorgden, een groot aantal onderzoeken naar president Trump en diens team opgestart.

Behalve naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen lopen er onderzoeken naar onder meer de belastingaangiften die Trump weigert openbaar te maken en de mogelijke voordelen die bedrijven van Trump hebben gehad vanwege zijn presidentschap.

De president zelf wil niet aan de onderzoeken meewerken; de kans is groot dat het Congres daarom naar de rechter stapt.