India is vanwege de komst van de zware cycloon Fani begonnen met het evacueren van honderdduizenden inwoners die langs de noordoostelijke kustlijn wonen. Naar verwachting komt de cycloon vrijdag aan land.

De lokale autoriteiten van de staat Odisha doen naar eigen zeggen hun uiterste best om iedereen te informeren over de komst van de cycloon.

Ook zijn er duizenden hulpverleners naar het gebied gestuurd om mensen die in laaggelegen gebieden wonen aan een schuilplaats te helpen. De bevolking in het gebied woont veelal in huizen die van modder en stro gemaakt zijn.

Daarnaast hebben toeristen het advies gekregen om de kustplaats Puri te verlaten. De stad is een pelgrimsoord voor hindoestanen.

Cycloonseizoen duurt van april tot december

Het Indiase cycloonseizoen, waar ook buurland Bangladesh mee te maken heeft, duurt gewoonlijk van april tot december. In die periode van zware stormen zijn wijdverbreide sterfgevallen en mislukte oogsten niet ongewoon.

In 2013 werden bijna een miljoen levens gered door een massale evacuatie. Twintig jaar geleden hield een supercycloon aan de kust van Odisha dertig uur lang huis. Daarbij kwamen ongeveer tienduizend mensen om het leven.

Meteorologen plaatsen cycloon Fani op dit moment in categorie 3.