Julian Assange moet vijftig weken de cel in voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012, bepaalde een Britse rechter woensdagmiddag.

De WikiLeaks-voorman werd in april opgepakt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, nadat Ecuador het politiek asiel van de Australiër na zeven jaar had ingetrokken. President Lenín Moreno van Ecuador verdenkt Assange bovendien van het bespioneren van andere landen vanuit de ambassade.

Assange heeft altijd volgehouden zijn voorwaarden niet te hebben geschonden.

In 2012 meldde Assange zich bij de ambassade om te voorkomen dat hij zou worden overgedragen aan de Zweedse autoriteiten. Die wilden hem ondervragen vanwege beschuldigingen van seksueel geweld. Maar dat onderzoek heeft de Zweedse justitie gestaakt. Assange bleef daarna in de ambassade zodat het Verenigd Koninkrijk hem niet kon arresteren.

Ook in de Verenigde Staten ligt Assange onder vuur. Daar wordt hij beschuldigd van samenzwering en computervredebreuk, waarvoor hij maximaal vijf jaar cel kan krijgen.

In de Amerikaanse aanklacht staat dat de Australiër heeft samengewerkt met de Amerikaanse voormalige militair Chelsea Manning om illegaal toegang te krijgen tot overheidscomputers.

Julian Assange: Journalistieke held of criminele hacker?
212
Julian Assange: Journalistieke held of criminele hacker?