Leopoldo López, een belangrijke tegenstander van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, is naar de Spaanse ambassade gevlucht. López zat een veertienjarige straf uit, maar werd dinsdag op verzoek van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó vrijgelaten. Maduro stelde dinsdagavond dat de couppoging van Guaidós aanhang is mislukt.

López zocht dinsdag met zijn vrouw en een van zijn drie zoons eerst nog toevlucht bij de Chileense ambassade. De Chileense minister van Buitenlandse Zaken liet woensdagochtend weten dat López niet van plan is om uit Venezuela te vertrekken.

De oppositieleider kreeg in 2014 een veertienjarige straf opgelegd voor het aanzetten tot geweld tijdens een protest tegen de regering. Drie jaar daarvan spendeerde hij in de gevangenis in Caracas, maar wegens gezondheidsproblemen mocht hij de rest van zijn straf thuis uitzitten.

Vijf Venezolaanse rechters vluchtten ook naar de Chileense ambassade en zijn daarna naar Chili vertrokken. Daar proberen ze politiek asiel te krijgen.

Leopoldo López en Juan Guaidó spreken hun aanhangers toe in Caracas (Foto: AFP)

Maduro noemt couppoging 'mislukt'

President Maduro sprak dinsdagnacht in een televisietoespraak de Venezolaanse bevolking toe. Daarin stelde hij dat de couppoging is mislukt "door de moed van de legerleiding bij het verdedigen van de vrede".

Interim-president Guaidó riep dinsdagochtend, omringd door zwaarbewapende militairen die zijn kant hadden gekozen, op tot een opstand om Maduro's regering omver te werpen. De grote militaire steun waar hij op hoopte, bleef echter uit.

In Caracas braken er gevechten uit tussen betogers en veiligheidstroepen. Volgens de voorzitter van een lokaal ziekenhuis zijn daar ten minste zeventig gewonden bij gevallen.

Maduro zei ook in zijn toespraak dat het hoofd van inlichtingendienst SEBIN Christopher Figuera vervangen is. Hij gaf geen reden waarom.

Legervoertuig rijdt op Venezolanen in bij couppoging
78
Legervoertuig rijdt op Venezolanen in bij couppoging

Woensdag volgt 'grootste protestmars in de historie'

Woensdag wil Guaidó dat zijn aanhangers de straten op gaan voor "de grootste protestmars in de historie". Volgens hem verdwijnt de militaire steun voor Maduro en moet hij zwaarder onder druk gezet worden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo stelde dinsdag de door Guaidó begonnen 'Operación Libertad' te steunen. De VS zegt aanwijzingen te hebben dat Maduro Venezuela dinsdag wilde verlaten, maar op aandringen van Rusland uiteindelijk bleef. De Russen beschuldigen de oppositie van oproepen tot geweld.

Maduro al langer onder vuur

Tijdens de afgelopen maanden zijn er meerdere grote demonstraties tegen Maduro geweest. Het leger bleef toen achter hem staan.

Maduro is sinds 2013 president. Onder zijn bewind kwam het land in een economische en politieke crisis terecht. Vorig jaar werd hij herkozen, maar tegenstanders betwisten de betrouwbaarheid van die stemgang en spreken van stemfraude.