Aanhoudende gevechten in Venezuela na oproep tot opstand van oppositie
Onrust Venezuela
- Interim-president Guaidó roept op tot opstand
- Veel ongeregeldheden in Caracas
- Onduidelijk of er gewonden zijn gevallen
- Regering-Maduro 'niet bezorgd'
- Internationale gemeenschap reageert verdeeld
In de straten van Caracas ontstonden schermutselingen nadat enkele militairen zich achter de activisten hadden geschaard. Nabij een militaire basis kwam het tot een treffen tussen demonstranten en leden van de Nationale Garde. Het is niet bekend hoeveel gewonden er zijn gevallen.
Vroeg op dinsdagochtend plaatste Guaidó een video waarin hij zegt dat de "laatste fase" van de opstand is ingegaan. Hij werd vergezeld door Leopoldo López, een oppositieleider die sinds augustus 2017 huisarrest had.
Op beelden van lokale media is te zien dat demonstranten stenen en benzinebommen naar pantserwagens gooien. Een van de wagens rijdt daarbij in op een groep actievoerders. Of daardoor gewonden zijn gevallen, is niet duidelijk.
Oppositieleider Guaidó riep dinsdag het leger op hem te steunen. Daarop kozen diverse militairen de kant van de demonstranten. Guaidó heeft zichzelf tot interim-president uitgeroepen en eist het aftreden van Maduro.

Legervoertuig rijdt over demonstranten heen bij opstand tegen Maduro
Regering Maduro spreekt coup tegen
De regering van Maduro ontkent dat er een militaire coup gaande is. "Het is direct gepland vanuit Washington", zegt buitenlandminister Jorge Arreaza verwijzend naar de Amerikaanse steun voor Guaidó. "President Maduro heeft de situatie volledig onder controle en heeft de steun van alle topmilitairen."
Maduro verscheen dinsdagavond op de televisie, in het bijzijn van minister van Defensie Vladimir Padrino. De president liet eerder al via Twitter van zich horen en stelde dat hij de volledige steun van de legertop heeft.
Internationale gemeenschap reageert verdeeld
Maduro geniet steun van Rusland, China en Cuba. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dinsdag dat de oppositie met de oproep om in opstand te komen probeert het conflict aan te wakkeren en gewapende groeperingen aanspoort in actie te komen.
Aan de andere kant hebben zo'n vijftig landen zich achter Guaidó geschaard. Zo staan de VS en de meeste Latijns-Amerikaanse landen achter hem.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei dinsdag dan ook op Twitter dat zijn land sympathiseert met de Venezolanen, die volgens hem onder het regime van "een dictator" gebukt gaan. Ook Argentinië en Colombia stelden dat het Venezolaanse leger de opstand moet steunen.
De Amerikaanse president Donald Trump dreigde Cuba sancties op te leggen als Cubaanse troepen zich niet onmiddellijk terugtrekken uit Venezuela.
Stef Blok ziet verkiezingen als enige oplossing
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag op Curaçao de situatie in Venezuela "zorgelijk" genoemd. Volgens hem moet worden voorkomen dat de situatie verder escaleert. Tijdens een persconferentie met de Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath pleitte hij voor een vreedzame, politieke oplossing. Hij roep op tot vrije en transparante verkiezingen.
Volgens de minister helpt het niet als Nederland militair materieel stuurt om de Antilliaanse eilanden te beschermen. Militaire inzet van Nederland is geen optie, zo herhaalde Blok tijdens de persconferentie verschillende malen.
Maduro al langer onder vuur
Tijdens de afgelopen maanden zijn er meerdere grote demonstraties tegen Maduro geweest. Het leger bleef toen achter hem staan.
Maduro is sinds 2013 president. Onder zijn bewind kwam het land in een economische en politieke crisis terecht.
Vorig jaar werd hij herkozen, maar tegenstanders betwisten de betrouwbaarheid van die stemgang en spreken van stemfraude.
NUjij: Uitgelichte reacties