De Nederlandse broers Armin N. en Arash N. hebben dinsdag celstraffen van vijf en zes jaar opgelegd gekregen door de rechtbank in Praag. Ze zijn veroordeeld voor het in elkaar slaan van een ober in de Tsjechische hoofdstad, die ernstig gewond raakte.

Het vonnis in het kort

  • Nederlandse broers vervolgd voor poging moord met een maximumstraf van achttien jaar
  • Rechter in Praag vindt niet bewezen dat het gaat om poging moord en legt lagere straffen op
  • Straf van één broer lager vanwege overtuigendere spijtbetuiging en minder aandeel in geweld
  • OM Tsjechië gaat in hoger beroep

Ook mogen de mannen na het uitzitten van hun straf tien jaar lang niet in Tsjechië komen. Armin N. (29) kreeg zes jaar en Arash N. (32) vijf jaar cel.

Er is door het Tsjechische Openbaar Ministerie (OM), dat de mannen vervolgde voor poging tot moord, meteen een hoger beroep aangetekend. Dit komt omdat de rechter een aanzienlijk lagere straf heeft opgelegd dan de tien tot achttien jaar die werd geëist.

Het verschil zit in de bewezenverklaring: het OM vervolgde de mannen voor poging tot moord, maar dit vindt de rechter niet bewezen. De straffen zijn dus lager omdat het hier gaat om mishandeling.

De ober liep een hersenbloeding, een gebroken kaak, een gebroken oogkas en een verbrijzelde enkel op.

Op beelden is te zien hoe de broers trappen en klappen uitdelen aan het slachtoffer.

Nederlanders slaan ober in elkaar in Praag
54
Nederlanders slaan ober in elkaar in Praag

Zelf meegebrachte drank mogelijk oorzaak

In april vorig jaar vond de vechtpartij plaats. De broers hebben later verklaard dat de ruzie mogelijk ontstond doordat ze zelf meegebrachte drank nuttigden op het terras van het restaurant waar het misliep.

De broers hebben beiden spijt betuigd en zeiden tijdens een eerdere zitting in de zaak dat ze in hechtenis wilden blijven als dat zou helpen om de zaak sneller tot een einde te brengen. Ze hebben ook aangeboden de ober financieel te ondersteunen.

Het slachtoffer had een schadevergoeding van 100.000 euro geëist, maar dit bedrag is op de laatste zittingsdag gehalveerd.