De Verenigde Staten wisten een dag voor de aanslag op een synagoge in San Diego andere aanslagen te verijdelen in de staat Californië, maakte de officier van justitie Nick Hanna maandag bekend.

Door de schietpartij in de Californische synagoge op zaterdag kwam een vrouw om het leven. Drie anderen raakten gewond.

De FBI vertelde maandag diverse tips te hebben gekregen waaruit een bedreiging van de nationale veiligheid bleek. De federale politiedienst ontving deze meldingen vijf minuten voordat John Earnest het vuur opende in de synagoge in San Diego. De FBI had echter niet genoeg tijd om de aanval te voorkomen.

Het motief van de negentienjarige schutter wordt nog onderzocht. Zijn ouders zijn geschokt dat hij "onderdeel is geworden van een kwade geschiedenis". Het tweetal heeft geen idee hoe hun zoon zo'n duistere kant heeft ontwikkeld en leeft mee met de families van de slachtoffers en overlevenden van de schietpartij.

Exact een half jaar voor de aanval in San Diego opende een rechts-radicaal het vuur in een synagoge in Pittsburgh. Elf bezoekers kwamen bij deze schietpartij op 27 oktober 2018 om het leven. De schutter kan de doodstraf krijgen.

Vrijdag oorlogsveteraan aangehouden die aanslag plande

De 26-jarige oorlogsveteraan Mark Steven Domingo werd vrijdag aangehouden door de FBI. De federale politiedienst kwam de man op het spoor nadat hij herhaaldelijk via internet had laten weten meerdere "extreem bloedige" aanslagen met explosieven te willen plegen. Domingo zou zich hebben bekeerd tot de islam nadat hij was uitgezonden naar Afghanistan.

Domingo had een aanslag in Long Beach gepland, onthulde hij in gesprek met een undercover-FBI-agent. Dat is een krappe drie uur rijden van de plek van de aanslag op de synagoge in San Diego.

Domingo wordt aangeklaagd voor het proberen te steunen van een terroristische organisatie. Het is onduidelijk of hij om een advocaat heeft gevraagd.