De Indonesische president Joko Widodo heeft bepaald dat Indonesië een andere hoofdstad krijgt. Welke stad dat moet worden, is nog onbekend. Anders dan de huidige hoofdstad Jakarta, zal de nieuwe hoofdstad niet op het drukke eiland Java liggen.

Het kan nog wel tien jaar duren voordat Indonesië daadwerkelijk een nieuwe hoofdstad heeft, laat de regering maandag weten.

Jakarta heeft een bevolking van ongeveer tien miljoen mensen. In het grootstedelijk gebied waar Jakarta deel van uitmaakt, wonen zelfs 30 miljoen mensen. In totaal wonen op Java 140 miljoen mensen, meer dan de helft van het totale inwoneraantal van Indonesië.

Jakarta heeft een van de drukste spitsen ter wereld. Het drukke verkeer trekt volgens minister Bambang Brodjonegoro van Planning een zware wissel op de Indonesische economie.

Bovendien is Jakarta aan het zinken, doordat de stad meer grondwater oppompt dan er natuurlijk wordt aangevuld. Hierdoor overstroomt de stad regelmatig.

Uitwijken naar het oosten van de archipel

Er moet nog een nieuwe hoofdstad worden aangewezen, maar volgens Brodjonegoro geeft de regering de voorkeur aan een plek in het oosten van de archipel.

Palangka Raya in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, is naar eigen zeggen favoriet om Jakarta als hoofdstad op te volgen. Het gebied waarin de stad ligt, is een stuk groter dan dat van Jakarta. Bovendien is het risico op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen daar kleiner.

Het idee om de hoofdstad te verplaatsen speelt al tientallen jaren. Jakarta is sinds 1950 de hoofdstad van het land.