De Sri Lankaanse politie heeft zondag opnieuw tientallen arrestaties verricht in verband met de bloedige aanslagen op kerken en luxe hotels op Eerste Paasdag. 48 personen werden opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen.

Onder hen is de broer van twee zelfmoordterroristen die betrokken waren bij de aanslagen die in totaal 253 dodelijke slachtoffers eisten. Bij hem thuis werden twee zwaarden aangetroffen.

Hun vader is een rijke specerijenhandelaar die ook vastzit. Hij is in het gezelschap van inmiddels meer dan 150 verdachten, onder wie een aantal Syriërs en Egyptenaren.

Elke woning in het land zal zo nodig worden doorzocht, zei president Maithripala Sirisena, die zaterdag twee extremistische moslimgroeperingen verbood. Een daarvan is de NTJ, die als belangrijkste aanstichter van de terreurdaden wordt gezien.

Zwaargewapende politieagenten deden zondag een inval in het hoofdkwartier van die salafistische beweging in de stad Kattankudy. Een man is aangehouden. Wat er verder in het pand is gevonden, is niet bekendgemaakt.

Verbod op kledingstukken die gezicht bedekken

De president van Sri Lanka kondigde zondag een maatregel aan die het verbiedt om kledingstukken te dragen die het gezicht bedekken.

Het is een nieuwe stap in de reeks noodmaatregelen die al genomen zijn in de nasleep van de aanslagen. Maandag wordt het verbod van kracht.