De aankomende Oekraïense president Volodymyr Zelensky denkt niet dat zijn landgenoten in de rij zullen staan om de Russische nationaliteit aan te vragen. Hij noemt het op Facebook tijdsverspilling om te proberen zijn landgenoten "te lokken met Russische paspoorten".

De politicus reageerde op uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin. Hij had eerder gezegd dat het Kremlin overweegt het voor alle Oekraïners makkelijker te maken om de Russische nationaliteit te verwerven. Poetin tekende onlangs al een decreet dat inwoners van Oost-Oekraïense separatistenstaatjes sneller toegang moet geven tot een Russisch paspoort.

Zelensky, een komiek die onlangs de verkiezingen in Oekraïne won, stelde dat een Russisch paspoort mensen het recht geeft om "opgepakt te worden voor vreedzame protesten" en te stemmen in verkiezingen die "niet vrij zijn". Hij benadrukte dat Oekraïners wel vrijheid van meningsuiting hebben.

De relatie tussen de buurlanden is al jaren slecht. Rusland annexeerde in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim en steunt de Oekraïense separatisten. Die pro-Russische rebellen zeggen dat er ongeveer 3,6 miljoen mensen in hun 'volksrepublieken' wonen.