Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vrede op het Koreaanse schiereiland volledig afhankelijk van de houding van de Verenigde Staten in toekomstige onderhandelingen.

Dat zei de leider van het stalinistische land volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau na zijn bezoek van vrijdag aan de Russische president Vladimir Poetin.

Kim zei tevens dat de Verenigde Staten zich "vijandig" en "niet flexibel" opstelden tijdens de meest recente onderhandelingen tussen de beide landen, begin maart in Hanoi.

Noord-Korea wil verlichting van de zware sancties die het opgelegd heeft gekregen, terwijl de VS eist dat het Aziatische land meewerkt aan denuclearisatie. Tijdens de onderhandelingen in de Vietnamese hoofdstad konden de partijen het niet eens worden.

"De Verenigde Staten hebben zich van hun slechtste kant laten zien tijdens de meest recente ontmoeting", citeert het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA de leider. "Als de VS niet snel zijn toon matigt, zal de situatie op het Koreaanse schiereiland weer net zo gespannen zijn als voorheen."

Eerste ontmoeting Kim en Poetin

Na twee ontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump is Kim deze week in Rusland voor een gesprek met Poetin. Het is de allereerste keer dat de twee elkaar ontmoeten.

De twee bespraken onder meer mogelijke samenwerking op het gebied van handel, wetenschap en technologie en hadden het ook over het nucleaire programma van het Aziatische land.

Volgens KCNA heeft Kim Poetin uitgenodigd om binnenkort op bezoek te komen in Noord-Korea. De Russische president zou die uitnodiging geaccepteerd hebben.