De voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, heeft een uitnodiging van koningin Elizabeth om een staatsbanket met de Amerikaanse president Donald Trump bij te wonen naast zich neergelegd.

Trump brengt van 3 tot 5 juni een bezoek aan Groot-Brittannië, onder meer om stil te staan bij het 75-jarig jubileum van D-Day.

Traditiegetrouw wordt een bezoekend staatshoofd in Groot-Brittannië getrakteerd op een groots banket, waarvoor allerlei kopstukken worden uitgenodigd.

Als voorzitter van het Lagerhuis kreeg Bercow ook een uitnodiging, maar hij heeft laten weten daar niet op in te gaan. "Meneer de voorzitter is uitgenodigd, maar zal niet aanwezig zijn", aldus een woordvoerder tegen Britse media.

Op de weigering van Bercow, waar geen specifieke reden voor gegeven wordt, is veelal boos gereageerd. Veel politici vinden het respectloos tegenover de koningin en het bevriende staatshoofd van de Verenigde Staten.

"Donald Trump is democratisch tot president gekozen door het Amerikaanse volk en dient met respect behandeld te worden, zeker door iemand die wordt geacht politiek onafhankelijk te zijn", aldus James Duddrige, parlementslid voor de Conservatieven.

Voorzitter Lagerhuis: 'Order schreeuwen is bijna een tic'
156
Voorzitter Lagerhuis: 'Order schreeuwen is bijna een tic'