Reisorganisaties gaan vrijdag al hun Nederlandse klanten in Sri Lanka terughalen naar Nederland. Daartoe heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder donderdag een aangescherpt reisadvies had afgegeven.

Het gaat volgens het fonds om tussen de driehonderd en vierhonderd Nederlanders die hun reis bij een reisbureau hebben geboekt.

Volgens directeur Erik Jan Reuver van het Calamiteitenfonds is het besluit genomen in overleg met de bij het fonds aangesloten reisorganisaties. Dat zijn volgens hem de meeste en de grootste organisaties.

De Nederlanders kunnen de komende dagen terugvliegen. De reisorganisaties regelen zelf dat zij met lijndiensten van bijvoorbeeld KLM en Emirates kunnen vliegen.

Het Calamiteitenfonds betaalt alle kosten voor het terughalen van de toeristen. In het fonds zitten bijdrages die mensen betalen bij een boeking. Het gaat om een paar euro per reis.

Sri Lanka: 'Aanslag had voorkomen kunnen worden'
89
Sri Lanka: 'Aanslag had voorkomen kunnen worden'

Reisadvies voor Sri Lanka aangepast

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka donderdag opnieuw aangepast. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka, is het nieuwe reisadvies. Er zijn namelijk nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement.

De veiligheidssituatie in het hele land is momenteel onvoorspelbaar en onzeker, aldus het advies.

Dodental naar beneden bijgesteld

Volgens de Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid zijn er "tussen de 250 en 260" mensen omgekomen bij de aanslagen. Eerder werden nog honderd doden meer gemeld. "Er zijn zoveel lichaamsdelen dat het lastig is om een precies getal te geven", aldus de minister.

De regering houdt een splintergroep van een radicaalislamitische groepering verantwoordelijk, maar deskundigen zetten vraagtekens bij deze claim. Zo duiden de coördinatie van de aanslagen en de kracht van de explosieven op expertise en een lange voorbereiding en mogelijke betrokkenheid van buitenlandse terroristische organisaties. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.

De Sri Lankaanse politie heeft zeker 76 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.