De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden wil in 2020 meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De kandidatuur van Biden werd al maanden verwacht. Hij is momenteel de favoriet aan Democratische zijde.

Ondanks het gebrek aan een officiële aankondiging, werd Biden al maanden meegenomen in de populariteitspeilingen voor Democraten die de nominatie van hun partij willen verwerven.

De Democratische partijprominent en politiek veteraan, die zich populair maakte als vicepresident onder Barack Obama, heeft in de recentste peilingen een flinke voorsprong op de nummer twee, de Democratische socialist Bernie Sanders.

In een partij waarbinnen de progressieve, meest linkse vleugel sinds het begin van het presidentschap van Donald Trump steeds luider te horen is, geldt Biden als een centrist die een brede groep kiezers kan aanspreken.

Politiek veteraan spreekt brede kiezersgroep aan

Biden geldt als een grote mogelijke bedreiging voor Trump. Hij heeft gematigde standpunten op het gebied van wapenwetten en abortus en is vooral populair bij blanke, lager opgeleide kiezers - een demografische vijver waar ook president Trump in vist. Biden heeft een grote naamsbekendheid.

In peilingen die een uiteindelijke race tussen Biden en Trump als uitgangspunt nemen, ligt de Democraat zo'n 10 procentpunt voor.

Volgens politieke kenners kleven er ook nadelen aan de kandidatuur van Biden. De Democraat wordt in 2020 78 jaar. Als hij wint, dan zou hij de oudste winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn die wordt geïnaugureerd.

Het feit dat hij een witte oude man uit de gevestigde orde van de Democratische Partij is, wekt de vrees dat hij weinig aansluiting zal vinden bij de nieuwe progressieve beweging binnen de partij.

Biden begaat blunders en is 'aanrakerig'

Ook staat Biden bekend als een man die regelmatig blunders begaat door zijn uitlatingen. Ook raakte hij onlangs in opspraak, doordat verschillende vrouwen hem beschuldigen van ongepast gedrag.

Zo zei partijgenote Lucy Flores dat Biden in 2014 aan haar haren rook en haar ongevraagd een kus op haar achterhoofd gaf. Daar voelde zij zich ongemakkelijk door, aldus Flores, die de toenmalige vicepresident echter niet beschuldigde van seksuele intimidatie.