Het Internationale Rode Kruis (ICRC) waarschuwt dat de humanitaire situatie rond de Libische hoofdstad Tripoli ernstig is verslechterd. De afgelopen drie weken hebben meer dan 30.000 mensen hun huis verlaten. Ze zoeken onderdak bij vrienden of in openbare gebouwen.

Dichtbevolkte wijken van Tripoli veranderen in slagvelden, aldus het ICRC. In gebieden waar wordt gevochten doet de stroom het vaak niet en ziekenhuizen en waterpompen zijn daar ernstig verzwakt.

"Het wordt voor medisch personeel steeds gevaarlijker om gewonden te helpen", zegt Youness Rahoui van het Libische Rode Kruis. Ook dreigt er een tekort aan medische hulpmiddelen.

Het is al geruime tijd erg onrustig in het Noord-Afrikaanse land. Strijdkrachten die trouw zijn aan de internationaal erkende regering van Libië voerden al drie weken strijd met de machtige krijgsheer Khalifa Haftar.

Luchtaanvallen moesten de opmars van Haftars troepen richting de Libische hoofdstad Tripoli stoppen. De krijgsheer gaf zijn militie, die hij het Libische Nationale Leger noemt, eerder de opdracht op te rukken naar Tripoli.

De strijd richt zich vooral op de woonwijken aan de zuidkant van de stad. Dat gebied wisselt regelmatig van eigenaar.

Volgens de mondiale gezondheidsorganisatie WHO zijn in de gevechten de afgelopen drie weken 278 mensen omgekomen, meer dan 1.300 mensen raakten gewond.