De militante republikeinse groepering New IRA in Noord-Ierland heeft toegegeven dat ze verantwoordelijk is voor de dood van Lyra McKee. De journalist stond naast een politieauto toen ze op 18 april bij rellen in de stad Londonderry door een kogel in haar hoofd werd geraakt.

"Tijdens een aanval op de vijand is Lyra McKee, die naast de vijandelijke troepen stond, op tragische wijze gedood", luidt de verklaring van de groepering in The Irish News. "De IRA biedt zijn volledige en oprechte verontschuldigingen aan de partner, familie en vrienden van Lyra McKee aan voor haar dood."

De groepering, die sinds 2012 bestaat, beschuldigt de politie van het uitlokken van de onlusten die uitmondden in de schietpartij.

"We hebben onze vrijwilligers geïnstrueerd om in de toekomst uiterst voorzichtig te zijn tijdens confrontaties met de vijand", meldde de New IRA, een splintergroepering van de Irish Republican Army (IRA), die ook wel de Real IRA wordt genoemd.

De Noord-Ierse heeft dinsdag een 57-jarige vrouw opgepakt in verband met de dood van McKee. Twee mannen die waren gearresteerd na de moord op de onderzoeksjournalist zijn zondagavond zonder aanklacht vrijgelaten.