Nog eens twee Nederlanders zijn maandag geïdentificeerd als slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka van afgelopen zondag, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het kort

  • Nog twee Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd
  • Moeder (48) en dochter (12) hadden een dubbele nationaliteit
  • Aantal Nederlandse slachtoffers op drie uitgekomen
  • Bijna 300 doden door aanslagen in Sri Lanka
  • Kerken en hotels waren het doelwit

Daarmee komt het aantal Nederlandse slachtoffers van de aanslagen uit op drie. In totaal kwamen bijna driehonderd mensen om.

De twee geïdentificeerde Nederlandse slachtoffers waren een 48-jarige vrouw en een twaalfjarig meisje. Ze zouden moeder en dochter zijn geweest. Beiden hadden naast de Nederlandse nationaliteit nog een tweede nationaliteit. Het ministerie heeft niet laten weten welke nationaliteit dat is.

Eerder was al bekend dat een 54-jarige Nederlandse vrouw was omgekomen bij de bomaanslagen in Sri Lanka. Zij was met haar man en kinderen op vakantie in het land.

De drie Nederlandse slachtoffers zijn alleen omgekomen bij de bomaanslag in het Cinnamon Grand Hotel in Colombo. Zij woonden allen niet in Nederland.

Dodental aanslagen richting driehonderd

Sri Lanka werd zondagochtend getroffen door in totaal acht aanslagen op drie kerken en meerdere hotels. Hierbij zijn ten minste 290 doden gevallen, onder wie dus drie Nederlanders. Ook zijn er zeker vijfhonderd gewonden gevallen.

Volgens de regering zit de radicaalislamitische groepering National Thowheeth Jama'ath (NTJ) achter de aanslagen. Inmiddels zijn al 24 verdachten aangehouden. Volgens de regering van Sri Lanka kregen de aanslagplegers hulp van een internationaal netwerk van terroristen.

Aantal buitenlandse doden op 39

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka staat het aantal buitenlandse slachtoffers van de aanslagen nu op 39. Naast Nederland komen de slachtoffers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, India, Denemarken, Australië, China, Turkije, Japan, Portugal, Bangladesh, Marokko, Pakistan en de Verenigde Staten.

Verreweg de meeste slachtoffers hebben de Sri Lankaanse nationaliteit.

Het identificeren van de slachtoffers is nog in volle gang. Mensen die familieleden of vrienden missen, worden opgeroepen om naar ziekenhuizen te komen om bekenden te kunnen terugvinden.