Bij aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka zijn zondag zeker 290 mensen om het leven gekomen en 500 anderen gewond geraakt. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de gebeurtenissen een dag na de aanslagen.

In het kort

  • Dodental aanslagen opgelopen tot 290
  • Zeker 500 mensen gewond geraakt
  • Drie kerken en drie vijfsterrenhotels getroffen bij aanslagen op Eerste Paasdag
  • Radicaal-islamitische groepering zit volgens Sri Lanka achter aanslagen
  • Tot nu toe 24 aanhoudingen verricht
  • Explosie op maandag bleek een gecontroleerde ontploffing te zijn
maandag 22 april om 15:38
De Verenigde Staten steunen Sri Lanka in de strijd tegen islamitisch extremisme, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag. Tijdens de aanslagen kwamen zeker vier Amerikanen om het leven. Volgens de regering van Sri Lanka zit de National Thowheeth Jama'ath (NTJ, de Nationale Verenigingsgroep), achter de aanslagen en heeft de groepering daarbij hulp gehad van een internationaal terroristisch netwerk.
maandag 22 april om 15:08
Meerdere bronnen melden inmiddels dat de explosie van maandag bij de St. Anthony's Church in Kochikade een gecontroleerde ontploffing was. In een busje in de buurt van de kerk werd een bom gevonden. Er zijn bij de ontmanteling geen gewonden gevallen.

De St. Anthony's Church was een van de drie kerken waar zondag een aanslag plaatsvond.
maandag 22 april om 14:59
Volgens het Sri Lankaanse medium Newsfirst heeft de politie maandag nog eens vijf arrestaties verricht in verband met de explosies van zondag.
maandag 22 april om 14:49
Mensen bidden vlak bij de St. Anthony's Church, waar zondag een aanslag plaatsvond. (Foto: AFP)
maandag 22 april om 14:43
Volgens een forensisch expert van het Sri Lankaanse ministerie van Defensie waren zeker zeven zelfmoordterroristen betrokken bij zes van de acht aanslagen. Het gaat om explosies in drie kerken en drie vijfsterrenhotels. Dat zou blijken uit de stoffelijke resten die op de locaties van de aanslagen zijn gevonden.
maandag 22 april om 14:10
Hotel Shangri-La, een van de vier hotels waar zondag explosies plaatsvonden, heeft een verklaring op zijn Facebook-pagina geplaatst. "We zijn diep bedroefd en geschokt door het incident en onze gedachten en gebeden zijn bij de families van de slachtoffers en bij diegenen die zijn getroffen", valt onder meer in het bericht te lezen. Het vijfsterrenhotel heeft een crisisteam samengesteld om ondersteuning te bieden waar dat nodig is. Meer informatie kan het hotel nog niet bekendmaken, omdat het politieonderzoek nog loopt.

De dodelijke explosie in het Shangri-La vond zondagochtend rond 9.05 uur plaats.
maandag 22 april om 13:50
De aanslagen in Sri Lanka hebben ook aan drie kinderen van de rijkste man van Denemarken het leven gekost. Deense media berichten dat het gezin van Anders Holch Povlsen op vakantie was in Sri Lanka.

Miljardair Povlsen is de eigenaar van het kledingconcern Bestseller, het moederbedrijf van onder meer het merk Jack & Jones. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde de dood van de kinderen van de zakenman, maar wilde verder niet in detail treden.

Volgens zakenblad Forbes is Povlsen ook grootgrondbezitter en bezit hij meer dan 1 procent van Schotland.
maandag 22 april om 13:49
De president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, kondigde eerder op zondag aan de noodtoestand te zullen afkondigen. De noodtoestand wordt in de nacht van maandag op dinsdag om 0.00 uur van kracht.
maandag 22 april om 13:34
Er is inderdaad een explosief in een busje afgegaan, blijkt uit beelden waar NU.nl zo mee komt. Van het voertuig is niets meer over. Er zijn nog geen meldingen over slachtoffers.
maandag 22 april om 13:29
De explosie van maandag vond plaats bij deze kerk in Kochikade.
maandag 22 april om 13:27
In verband met de aanslagen voert de Sri Lankaanse politie op verschillende plaatsen in het hele land huiszoekingen uit.
maandag 22 april om 13:26
De politie vond eerder op maandag bij een busstation in Colombo 87 ontstekingen die gebruikt kunnen worden voor een bom. Het is niet duidelijk of deze vondst verband houdt met de aanslagen.
maandag 22 april om 13:19
maandag 22 april om 13:18
De explosie heeft plaatsgevonden bij de St. Anthony's Church in Kochchikade, aan de westkust van Sri Lanka. Die kerk was zondag een van de doelwitten in een reeks van aanslagen.
maandag 22 april om 13:05
Het is nog niet bekend of er gewonden zijn gevallen.
maandag 22 april om 13:04
Bij een kerk in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft maandag opnieuw een explosie plaatsgevonden. Volgens een getuige gebeurde dit terwijl de explosievenopruimingsdienst daar actief was, liet een getuige aan persbureau Reuters weten.

De kerk was zondag het doelwit van een aanslag. Maandag zou een explosief in een busje nabij de kerk zijn afgegaan. Het is onduidelijk of het explosief voortijdig is afgegaan.