De radicaalislamitische groepering National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zit achter de reeks aanslagen van Eerste Paasdag in Sri Lanka, maakte de Sri Lankaanse minister van Gezondheid maandag bekend. Ook gaat de Sri Lankaanse overheid ervan uit dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Wie de daders precies waren, is nog niet bekend.

In het kort

  • Zeker 290 doden
  • 500 gewonden gemeld
  • Eén Nederlandse dode bevestigd
  • Drie rooms-katholieke kerken en drie vijfsterrenhotels getroffen
  • Lokale terreurgroep zit volgens Sri Lanka achter aanslagen
  • 24 aanhoudingen verricht

De aanslagen zijn nog altijd niet opgeëist, maar de Sri Lankaanse autoriteiten spraken zondag gelijk van een terreurdaad. Ook de NTJ werd toen al genoemd. De groepering van radicale moslims werd vorig jaar ook verantwoordelijk gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

Bij de aanslagen van zondag kwamen zeker 290 mensen om het leven, onder wie drie Nederlanders: een 54-jarige vrouw en een 48-jarige vrouw en haar twaalfjarige dochter. Vijfhonderd anderen raakten gewond. In verband met de aanslagen zijn tot nu toe 24 mensen aangehouden.

De president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, kondigde zondag aan de noodtoestand te zullen afkondigen. De noodtoestand wordt in de nacht van maandag op dinsdag om 0.00 uur van kracht. Ook blijft de avondklok gelden. Dit houdt in dat niemand zich tussen 20.00 uur en 4.00 uur op straat mag bevinden.

Politie druk bezig met verantwoordelijken opsporen

Het onderzoek van de Sri Lankaanse politie is inmiddels in volle gang. Maandag werden op meerdere plaatsen in Sri Lanka huiszoekingen verricht.

De politie vond maandag bij een busstation in Colombo 87 ontstekingen die gebruikt kunnen worden voor een bom. Het is niet duidelijk of deze vondst verband houdt met de aanslagen.

De Sri Lankaanse politie waarschuwde elf dagen geleden al op landelijk niveau voor aanslagen op belangrijke kerken. De Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe gaf toe dat de regering over informatie beschikte, maar deze informatie zou niet zijn gedeeld met ministers.

'Zeker zeven zelfmoordterroristen waren betrokken'

Volgens een forensisch expert van het Sri Lankaanse ministerie van Defensie waren zeker zeven zelfmoordterroristen betrokken bij zes van de acht aanslagen. Het gaat om explosies in drie kerken en drie vijfsterrenhotels.

Dat zou blijken uit de stoffelijke resten die op de locaties van de aanslagen zijn gevonden. Bij de aanslag in het hotel Shangri-La in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo zouden twee aanslagplegers betrokken zijn geweest. Bij de explosies op de andere vijf locaties zou op iedere plek één aanslagpleger actief zijn geweest.

Er waren al vermoedens dat de aanslagen zijn gepleegd door zelfmoordterroristen.

Reeks aanslagen begon rond 10.00 uur

De eerste aanslag vond zondagochtend rond 10.00 uur lokale tijd plaats in een kerk Negombo, een stad ten noorden van Colombo. Ook kerken in Kochchikade (aan de westkust) en in Batticaloa (aan de oostkust van het eiland) waren het doelwit. In verband met paasvieringen was het erg druk in de gebedshuizen.

Naast hotel Shangri-La vonden ook explosies plaats in de hotels Kingsbury en Cinnamon Grand. In deze hotels, alle drie gelegen in het centrum van Colombo, verbleven veel buitenlandse toeristen.

Daarnaast werden ook een vierde hotel en een huis in een buitenwijk van Colombo getroffen door aanslagen. Het is nog niet opgehelderd hoe die aanvallen zijn uitgevoerd.

Bij één politie-inval zijn zondag drie agenten overleden door een zelfmoordaanslag. Zondagavond werd nog een explosief gevonden op de luchthaven van Colombo. Deze bom is onschadelijk gemaakt.

Zeker 32 buitenlandse slachtoffers

Volgens cijfers van de Sri Lankaanse regering zijn er zeker 32 buitenlandse dodelijke slachtoffers gevallen. Volgens het National Hospital in Colombo zijn zeker 35 buitenlanders door de aanslagen omgekomen. Zij waren afkomstig uit Denemarken, China, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Turkije, Japan, Pakistan, Marokko, India, Bangladesh en Nederland.

Of meer Nederlanders door de aanslagen zijn getroffen, is vooralsnog onbekend. De branchevereniging Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) meldt in ieder geval dat er geen slachtoffers zijn onder de Nederlanders die bij een van de aangesloten reisbureaus, waaronder TUI en Thomas Cook, geboekt hebben.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondagochtend het reisadvies voor Sri Lanka aangescherpt vanwege de veiligheidsrisico's.

429 Nederlanders melden zich veilig via Ikbenveilig.nl

Het Rode Kruis had de website Ikbenveilig.nl zondagochtend opengesteld, zodat Nederlanders op Sri Lanka hun naasten kunnen laten weten dat ze veilig zijn.

Omgekeerd kan het thuisfront gericht zoeken op namen van familieleden of vrienden die in het getroffen gebied zijn. Er waren zondag rond 11.20 uur 429 matches, oftewel mensen die in Sri Lanka aanwezig zijn en hebben laten weten in orde te zijn.

De site Ikbenveilig.nl gaat open bij grote rampen en calamiteiten om de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker te maken.