De 41-jarige komiek Volodymyr Zelensky heeft volgens de exitpoll 73,2 procent van de stemmen gekregen tijdens de Oekraïense presidentsverkiezingen.

Zijn tegenstander, de zittende president Petro Poroshenko, heeft tot nu toe 25,3 procent van de stemmen gekregen.

Het zijn de eerste presidentsverkiezingen in Oekraïne sinds de onrustige machtswisseling in 2014. In dat jaar werd de Krim geannexeerd door Rusland. In het oosten van het land woedt al vijf jaar een oorlog.

Zelensky won eerder deze maand al de eerste ronde van de verkiezingen in het Oost-Europese land. Omdat de drie kandidaten, Yulia Tymoshenko, Poroshenko en Zelensky, toen samen niet meer dan de helft van de stemmen kregen, volgde zondag een tweede ronde om te bepalen wie de nieuwe president van Oekraïne wordt.

Zittende president gaf zijn nederlaag gauw toe

Poroshenko gaf zijn ruime nederlaag snel toe. Hij verklaarde volgende maand plaats te maken voor de onervaren Zelensky en feliciteerde hem met de zege. De multimiljonair zei het presidentieel kantoor te zullen verlaten, maar niet de politiek.

Hij gaat zich nu richten op de parlementsverkiezingen in oktober. "We hebben gezamenlijke inspanningen nodig om het land te verdedigen", zei Poroshenko. Ook waarschuwde hij nog eens voor de Russische agressie.

Poroshenko wist corruptie en oorlog niet te bestrijden

De stemgerechtigde Oekraïners rekenden vooral af met Poroshenko, omdat hij ondanks beloftes de corruptie en de oorlog in de Donetsbekken niet wist te bestrijden. Bovendien zucht de bevolking onder de almaar stijgende prijzen en de verslechterende levensstandaard.

Zelensky, een acteur en komiek, had voor de Oekraïense verkiezingen geen politieke ervaring. In een populaire Oekraïense televisieserie speelt Zelensky een docent die plotseling president wordt. In de serie laat hij doorschemeren de strijd te willen aangaan met de corruptie in Oekraïne.