Zeker 169 Nederlanders hebben zichzelf na de acht explosies in Sri Lanka veilig gemeld via de website Ikbenveilig.nl van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis had de website zondagochtend opengesteld, zodat Nederlanders op Sri Lanka hun naasten kunnen laten weten hoe ze het maken.

Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het getroffen gebied zijn. Er waren 169 matches: mensen die in Sri Lanka aanwezig waren die aan hun naasten lieten weten in orde te zijn.

De site Ikbenveilig.nl gaat open bij grote rampen en calamiteiten, om de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker te maken.

Zeker 207 doden, onder wie één Nederlander

In totaal vonden er in Sri Lanka acht aanslagen plaats. Hierbij vielen zeker 207 doden onder wie een 54-jarige Nederlandse vrouw, en 450 gewonden. De omgekomen Nederlandse was woonachtig in het buitenland, maar niet in Sri Lanka.

Volgens het National Hospital in Colombo zijn er zeker 35 buitenlandse slachtoffers gevallen. Dit meldt de Sri Lankaanse nieuwssite Newsfirst. De buitenlanders die bij de aanslagen zijn omgekomen, zijn afkomstig uit Denemarken, China, de Verenigde Staten, Japan, Pakistan, Marokko, India en Bangladesh.

Of meer Nederlanders zijn getroffen door de aanslagen, is vooralsnog onbekend. De branchevereniging Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) meldt in ieder geval dat er geen slachtoffers zijn bij een van de aangesloten reisbureaus, waaronder TUI en Thomas Cook.

Eerste explosies rond 10.00 uur gemeld

De eerste explosies in Sri Lanka werden rond 10.00 uur lokale tijd (6.30 uur Nederlandse tijd) gemeld. Deze aanslagen vonden plaats in een kerk in de wijk Katuwapitiya in Negombo, ten noorden van de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo.

Ook in kerken in Kochchikade, aan de westkust, en Batticaloa, aan de oostkust, gingen explosieven af. Vanwege Pasen was het druk in de kerken.

Ook in drie hotels in het centrum van Colombo gingen explosieven af. De aanslagen zijn gemeld in de hotels Shangri-La, Kingsbury en Cinnamon Grand. In die hotels zouden veel buitenlandse toeristen verblijven.

In Cinnamon Grand ging een explosief af in het restaurant op de begane grond, zo meldt het hotel via Twitter. Op welke plek de explosies in de andere hotels plaatsvonden, is nog niet bekend.

Later op de dag vond er nog een zelfmoordaanslag plaats tijdens een politie-inval. Hierbij kwamen drie agenten om het leven. Bij de inval werden zeven mensen gearresteerd. Een achtste verdachte werd volgens persbureau AFP later op de zondagmiddag aangehouden.

Reisadvies Sri Lanka aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft zondagochtend het reisadvies naar Sri Lanka aangescherpt vanwege "veiligheidsrisico's".

Het ministerie adviseert mensen die op Sri Lanka zijn de omgeving van de aanslagen te mijden en de instructies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen. Ook moeten toeristen rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen rond het vliegveld. Het vliegveld is wel open, maar volgens het ministerie moet men vier uur voor vertrek aanwezig zijn.

Ten slotte is er in Sri Lanka een avondklok ingesteld. Dit houdt in dat niemand tussen zes uur in de avond en zes uur in de ochtend op straat mag zijn.

Het ministerie heeft ook een noodnummer geopend voor vragen over de aanslagen.

Sri Lankaanse autoriteiten spreken van 'terreurdaad'

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de Sri Lankaanse autoriteiten spreken van een "terreurdaad" waarvoor "extremistische groeperingen" verantwoordelijk zouden zijn. Dat meldt de Sri Lankaanse minister van Defensie.

De National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zou de aanslagen hebben gepland. NTJ is een groepering radicale moslims die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

De politie zou tien dagen geleden al landelijk hebben gewaarschuwd voor aanslagen op belangrijke kerken.

Verbetering: Eerder werd in dit stuk gesproken van 563 Nederlanders die zich veilig meldden. Dit zijn er echter minder. 563 Nederlanders meldden zich wel aan op Ikbenveilig.nl. Dit is aangepast in het artikel.