Sri Lanka werd zondagochtend getroffen door aanslagen op drie kerken en drie hotels. Hierbij zijn ten minste 321 doden gevallen, onder wie drie Nederlanders. Ook zijn er zeker vijfhonderd gewonden gevallen. Dit is wat we weten over de aanslagen.

De eerste berichten over de explosies kwamen rond 10.00 uur lokale tijd (6.30 uur Nederlandse tijd) binnen.

De eerste aanslag vond zondagochtend plaats in een kerk Negombo, een stad ten noorden van Colombo. Ook kerken in Kochchikade, aan de westkust van Sri Lanka, en in Batticaloa, aan de oostkust van het eiland, waren het doelwit. In verband met paasvieringen was het erg druk in de gebedshuizen.

Zowel in het hotel Shangri-La als in de hotels Kingsbury en Cinnamon Grand vonden explosies plaats. In deze hotels, alle drie gelegen in het centrum van Colombo, verbleven veel buitenlandse toeristen.

Daarnaast werden een aanslag op een vierde hotel verijdeld.

Tot nu toe zijn veertig verdachten aangehouden

In verband met de aanslagen zijn tot nu toe zeker 76 mensen aangehouden.

Drie Sri Lankaanse politieagenten kwamen tijdens een politie-inval door een zelfmoordaanslag om het leven. In totaal werden bij die inval zeven personen aangehouden.

Zeker drie Nederlanders om het leven gekomen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondagmiddag dat een Nederlander door de aanslagen was omgekomen. Het ging om een 54-jarige vrouw die buiten Nederland, maar niet in Sri Lanka woonde.

Op maandag werden nog eens twee Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd, waarmee het aantal slachtoffers uit Nederland op drie staat. Het ging om een 48-jarige vrouw en haar 12-jarige dochter. Beiden hadden een dubbele nationaliteit en woonden in het buitenland.

Naast de drie Nederlanders zijn ook zeker tientallen andere buitenlandse slachtoffers geïdentificeerd. Zij waren afkomstig uit onder meer Denemarken, China, de Verenigde Staten, Japan, Pakistan, Marokko, India, Bangladesh en het Verenigd Koninkrijk.

De gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen in de hoofdstad Colombo overgebracht. De autoriteiten hebben mensen gevraagd bloed te doneren.

Lokale terreurgroep zit volgens regering achter aanslagen

De Sri Lankaanse regering wijst een splintergroepering van de extremistisch-islamitische National Thowheeth Jama'ath (NTJ) aan als verantwoordelijke voor de aanslagen.

Ook gaat de overheid ervan uit dat die kleine en relatief obscure splintergroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Mogelijk was Islamitische Staat (IS) daarbij betrokken.

De Sri Lankaanse regering werd begin april in detail gewaarschuwd voor de ophanden zijnde aanslagen door de Indiase veiligheidsdiensten. Die waarschuwing werd genegeerd of zelfs actief verzwegen.

De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena heeft aangekondigd onder anderen de staatssecretaris van Defensie, de hoogste politiechef en de opperbevelhebber van de strijdkrachten te zullen ontslaan.

President roept noodtoestand uit

De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena riep zondag de noodtoestand uit voor het hele land. Deze werd in de nacht van maandag op dinsdag van kracht.

Ook geldt er een avondklok. Dit houdt in dat niemand zich tussen 20.00 uur en 4.00 uur op straat mag begeven.

Reisadvies voor Sri Lanka aangepast, reizen geannuleerd

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken paste op zondagochtend al het reisadvies voor Sri Lanka aan. Reizigers werd verzocht de plekken van de aanslagen te mijden en instructies van de lokale politie op te volgen. Ook op het vliegveld zouden toeristen rekening moeten houden met extra veiligheidsmaatregelen.

Het Rode Kruis had de website Ikbenveilig.nl zondagochtend opengesteld, zodat Nederlanders op Sri Lanka via de site konden laten weten dat ze veilig zijn.

Omgekeerd kan het thuisfront gericht zoeken op namen van familieleden of vrienden die in het getroffen gebied zijn. Er waren zondag rond 11.20 uur 429 matches.

Wereldleiders zeggen geschokt te zijn

Andere staatshoofden spraken eveneens hun afschuw uit. De Nederlandse minister-president Mark Rutte reageerde via Twitter op het nieuws: "Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag. Gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden."

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump zeiden na de aanslagen mee te leven met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Tevens sprak de paus zich in zijn paastoespraak op zondag uit over de gebeurtenissen. Hij sprak onder meer van "wreed geweld" en zei zich verbonden te voelen met alle slachtoffers.

Sri Lanka kent een christelijke minderheid

Sri Lanka kent een christelijke minderheid van voornamelijk rooms-katholieken. Het aantal katholieken in het land wordt geschat op 1,2 miljoen van de in totaal 21 miljoen inwoners.

De meerderheid (ongeveer 70 procent) van de inwoners van Sri Lanka is boeddhistisch. Zo'n 12 procent is hindoe en 10 procent moslim.

Vorig jaar waren er zo'n 86 meldingen van discriminatie, bedreigingen en geweld tegen christenen, aldus de National Christian Evangelical Alliance of Sri Lanka (NCEASL), die meer dan tweehonderd kerken in het land vertegenwoordigt.

De aanslagen volgen tien jaar na de beëindiging van een jarenlange burgeroorlog in Sri Lanka. De Tamils, die een etnische minderheid in Sri Lanka vormen, pakten in 1983 de wapens op in hun streven naar een onafhankelijke staat op het eiland in de Indische Oceaan. Een bloedige burgeroorlog volgde waarbij tienduizenden mensen omkwamen. De oorlog duurde tot 2009.