Bij aanslagen in Sri Lanka zijn zondag zeker 207 mensen om het leven gekomen en 450 mensen gewond geraakt door explosies bij kerken en hotels in Sri Lanka. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de gebeurtenissen.

In het kort:

  • Zeker 207 doden, onder wie 9 buitenlanders
  • 450 gewonden gemeld
  • Zeker één Nederlandse dode bevestigd
  • Drie rooms-katholieke kerken en drie vijfsterrenhotels getroffen
  • Aanslagen nog niet opgeëist
  • Autoriteiten zeggen daders in beeld te hebben

De autoriteiten hebben acht explosies gemeld. Het gaat om drie kerken in Kochchikade, Negombo en Batticalo, de drie hotels Shangri-La, Cinnamon Grand en Kingsbury in Colombo en een hotel in Dehiwala, aan de zuidkant van Colombo. Een achtste explosie vond plaats bij een blok flats in Dematagoda, een buitenwijk van Colombo.

zondag 21 april om 15:34
Hiermee komt het liveblog van NU.nl over de aanslagen in Sri Lanka (voorlopig) ten einde. Voor verdere informatie kunt u terecht bij de reguliere berichtgeving van NU.nl.
zondag 21 april om 15:25
Boze menigte belaagt gearresteerde man in Sri Lanka
Video
Boze menigte belaagt gearresteerde man in Sri Lanka
zondag 21 april om 15:03
Buitenlandse Zaken meldt dat de Nederlandse dode een 54-jarige vrouw betreft, die omkwam bij de bomaanslag in het Cinnamon Grand Hotel in Colombo. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woonde de vrouw in het buitenland, maar niet in Sri Lanka.
zondag 21 april om 15:01
Het Turkse staatspersbueau Anadolu meldt dat er ook twee Turken zijn gedood bij de aanslagen in Sri Lanka.
zondag 21 april om 14:37
Een explosie in een van de hotels die zondag het doelwit van terreuraanslagen waren, werd gepleegd door een zelfmoordterrorist die eerst geduldig op zijn beurt voor het paasontbijtbuffet wachtte.

De man, die de avond ervoor een kamer in het Cinnamon Grand Hotel had genomen, stond met een bord in de hand. Op het moment dat hij zou worden bediend in het overvolle restaurant liet hij de explosieven afgaan, zei een manager van het hotel.

Het restaurant kende zondag een van de drukste dagen van het jaar. "Het was 8.30 uur en het was druk. Er waren veel families.''
zondag 21 april om 14:31
Bij de alarmcentrale SOS zijn tot dusver zes meldingen binnengekomen van Nederlanders die in Sri Lanka zitten en naar huis willen, zei een zegsvrouw.
zondag 21 april om 14:31
De branchevereniging Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) meldt eveneens dat er geen slachtoffers zijn bij een van de aangesloten reisbureaus. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam zitten de reisorganisaties niet in de getroffen gebieden waar de aanslagen waren. "De aangesloten organisaties zien geen aanleiding om de reis aan te passen of af te breken'', aldus Oostdam.
zondag 21 april om 14:24
Paus betuigt medeleven aan slachtoffers Sri Lanka
Video
Paus betuigt medeleven aan slachtoffers Sri Lanka
zondag 21 april om 14:23
zondag 21 april om 14:14
zondag 21 april om 14:09
MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN: ZEKER ÉÉN NEDERLANDER ONDER DODELIJKE SLACHTOFFERS.
zondag 21 april om 14:07
Volgens de autoriteiten zijn bij een politieactie bij een huis in Colombo drie agenten gedood.
zondag 21 april om 14:06
Een lichaam wordt weggevoerd uit een ziekenhuis in Batticaloa, Sri Lanka.
zondag 21 april om 14:02
DODENTAL STIJGT NAAR 207, 450 GEWONDEN. (Bron: woordvoerder autoriteiten)
zondag 21 april om 13:57
Vijf buitenlandse slachtoffers zijn geïdentificeerd, meldt de Sri Lankaanse zender Newsfirst op gezag van de minister van Buitenlandse Zaken in het land. Van 22 andere slachtoffers wordt op basis van hun huidskleur eveneens vermoed dat ze buitenlands zijn.

Het is nog niet bekend of onder de slachtoffers van de acht explosies ook Nederlanders zijn.
zondag 21 april om 13:46

Zeven mensen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen die zondag op Sri Lanka zijn gepleegd. Dat meldt de BBC. Niemand heeft nog verantwoordelijkheid voor de terreurdaden opgeëist. Het is nog niet duidelijk wie de aangehouden verdachten zijn.

zondag 21 april om 13:39
De Sri Lankaanse regering probeert uit alle macht te voorkomen dat de aanslagen de etnische en religieuze spanningen in het land verergeren.

Zoals we eerder meldden, zijn sociale media en berichtenapps zoals WhatsApp voorlopig uit de lucht gehaald en de internetsnelheden verlaagd. geldt er een landelijk straatverbod tussen 18.00 uur en 6.00 uur plaatselijke tijd (het is nu 17.09 uur in Colombo).

De regering doet ook een nadrukkelijk beroep op de media om "op een verantwoordelijke manier" over de aanslagen te berichten.
zondag 21 april om 13:33
Defensieminister Ranil Wickremesinghe zegt dat zeven mensen zijn opgepakt in verband met de aanslagen. 

Wickremesinghe bevestigt ook het dodental van 160, maar zegt dat er zo'n dertig buitenlanders onder de dodelijke slachtoffers zijn.
zondag 21 april om 13:30
Het officieel bevestigde dodental is gestegen naar 160, heeft het kantoor van de Sri Lankaanse minister-president zojuist bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn zeker negen buitenlanders.
zondag 21 april om 13:25
De Amerikaanse president Trump, die bij het betuigen van zijn deelneming op Twitter per ongeluk schreef dat er zeker 138 miljoen dodelijke slachtoffers zijn gevallen, heeft zijn tweet inmiddels verwijderd.
zondag 21 april om 13:21
Het is nog niet bekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. NU.nl staat in contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt op de hoogte gesteld zodra er duidelijkheid is.
zondag 21 april om 13:20
De Sri Lankaanse minister van Financiën Mangala Samaraweera zegt op een persconferentie dat de aanslagen "een duivelse poging zijn om wéér etnische en religieuze spanningen in dit land te scheppen, en het land zo terug naar het verleden te sleuren, terwijl wij als natie herstellende zijn van de slepende oorlog die onze nationale eenheid bijna dertig jaar lang vernietigde".
zondag 21 april om 13:12
Medewerkers van Sri Lankaanse veiligheids- en hulpdiensten lopen door het puin in de kerk van Sint-Sebastiaan in Negombo.
zondag 21 april om 13:06
zondag 21 april om 12:56
zondag 21 april om 12:52
Een functionaris van het Nationale Hospitaal van Sri Lanka, het belangrijkste overheidsziekenhuis van het land, zegt tegen The New York Times dat het aantal bevestigde doden 189 is. Zij stelt dat elf van die slachtoffers buitenlanders waren.
zondag 21 april om 12:49
Een meerderheid van de Sri Lankanen is boeddhistisch (70 procent). Daarna volgen hindoes (12,5 procent), moslims (iets minder dan 10 procent) en christenen (7,5 procent). 

In het verleden bestonden er vooral spanningen tussen het boeddhisme en de islam. Radicale boeddhistische groeperingen, zoals Body Bala Sena (BBS), beschuldigen moslims ervan de nationale identiteit van Sri Lanka te ondermijnen. BBS wordt breed gesteund in de Sri Lankaanse politiek.

In maart 2018 vielen boeddhistische menigtes bedrijven en huizen van moslims en een moskee aan in de centraal gelegen stad Kandy. Daarbij zou een islamitische man om het leven zijn gekomen. De Sri Lankaanse regering riep toen de noodtoestand uit.
zondag 21 april om 12:44
Ook de Sri Lankaanse overheid gaat uit van een jihadistische groepering, zei Defensie-staatssecretaris Wijewardene zojuist op een persconferentie. 

De Sri Lankaanse politie zou tien dagen geleden hebben gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op kerken. De organisatie die achter de dreiging zou zitten is de National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Die groepering kwam vorig jaar voor het eerst in de bekendheid, toen leden in verband werden gebracht met de vernietiging van boeddhabeelden.
zondag 21 april om 12:40
Deskundigen uit India zeggen tegen The New York Times dat de aanslagen waarschijnlijk zijn uitgevoerd door radicaal-islamitische groeperingen uit Sri Lanka zelf of elders uit Zuid-Azië. Jihadistische groeperingen hebben de laatste tijd in relatieve stilte hun invloed uitgebreid in Sri Lanka, de nabijgelegen Indiase deelstaat Tamil Nadu en op de Malediven.

"Het lijkt erop dat het gaat om een van de lokale islamitische groeperingen die banden hebben met Islamitische Staat", zegt Sameer Patil, een veiligheidsexpert van de denktank Gateway House in Mumbai. Volgens Patel voert IS vaker aanslagen uit op christelijke feestdagen, en vooral rond Pasen en Kerst. 

Een aantal radicale Sri Lankanen reisde in de afgelopen jaren af naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij IS. Met het verlies van het laatste IS-territorium, begin dit jaar, zijn Sri Lankaanse Syriëgangers mogelijk naar hun thuisland teruggekeerd.
zondag 21 april om 12:32
De Sri Lankaanse politie zegt dat de achtste explosie van vandaag werd veroorzaakt door een zelfmoordaanslag. Naast de dader kwamen daarbij drie politiemannen om het leven.
zondag 21 april om 12:31
De aartsbisschop van Colombo, kardinaal Malcolm Ranjith:

"Dit is een bijzonder trieste dag voor ons allen. Ik wil daarom mijn verdriet en medeleven uitdrukken aan al die onschuldige families die iemand zijn verloren en aan de mensen die gewond zijn geraakt of in armoede zullen belanden."

"Ik veroordeel, tot in mijn vezels, de daden die voor zo veel leed hebben gezorgd bij het volk."

Ranjith roept de Sri Lankaanse overheid op om de aanslagen zorgvuldig te onderzoeken en de daders zwaar te straffen. "Alleen beesten kunnen zich zo gedragen."
zondag 21 april om 12:25
zondag 21 april om 12:23
Paus Franciscus leidt op dit moment de paasmis op het Sint-Pietersplein, die traditioneel wordt gevolgd door de Urbi et Orbi ('voor de stad en voor de wereld'). 

Aan het slot van zijn paastoespraak reageerde Franciscus op de aanslagen in Sri Lanka. Hij veroordeelde die als "zulk wreed geweld" en vergeleek hun effecten met de "rouw en pijn" die christenen voelen rond Pasen. De paus bood de slachtoffers en hun nabestaanden zijn gebeden.
zondag 21 april om 12:10
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie: "Ik heb met afschuw en bedroefdheid vernomen van de explosies op Sri Lanka die zoveel mensen het leven hebben gekost. We staan klaar om te helpen."

EU-president Donald Tusk: "Een tragische Pasen op Sri Lanka. Mijn gedachten zijn bij de families van hen die zijn gedood bij de aanvallen op kerken en hotels, en bij hen die nog steeds voor hun leven vechten."
zondag 21 april om 12:07

Sri Lankaanse autoriteiten denken aan terrorisme door radicale moslimgroepering

De Sri Lankaanse autoriteiten hebben in beeld wie verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van zondag. De minister van Defensie Ruwan Wijewardene heeft dat tijdens een persconferentie gezegd. Hij sprak van een daad van terrorisme waarvoor "extremistische groeperingen'' verantwoordelijk zouden zijn.

De politie zou tien dagen geleden landelijk hebben gewaarschuwd voor aanslagen op belangrijke kerken. De National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zou de aanslagen hebben gepland. NTJ is een groepering radicale moslims die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

zondag 21 april om 11:53
De autoriteiten hebben laten weten dat er zeker nog twee explosies hebben plaatsgevonden na de eerste zes eerder op de zondag. Volgens de politie gaat het in zeker een aantal gevallen om zelfmoordaanslagen.
zondag 21 april om 11:51
De schade aan het Shangri La-hotel in Colombo.
zondag 21 april om 11:50
Een gewonde toerist praat met politieagenten in de hoofdstad Colombo.
zondag 21 april om 11:37
De 33-jarige Guy Hendricks uit Utrecht ligt al een paar dagen met een voedselvergiftiging in een ziekenhuis in Colombo. Verzorgend personeel is er op zijn verpleegafdeling nauwelijks meer, iedereen is volgens hem opgeroepen naar eerstehulpafdelingen.

Hendricks ligt op de tiende verdieping en kijkt uit over Colombo. Helikopters vliegen over en de straten zijn vrijwel leeg, vertelt hij. Hendricks was op vakantie in Sri Lanka en zou tot 29 april blijven. "Maar er is hier nu teveel aan de hand. Ik heb gevraagd of ik ontslagen mag worden uit het ziekenhuis en wacht nu op een taxi. Dat wordt dan de laatste hobbel, op het vliegveld komen."
zondag 21 april om 11:34
Naast reisorganisatie Thomas Cook meldt ook TUI dat er geen Nederlanders die via hen hebben geboekt betrokken zijn bij de aanslagen op Sri Lanka. Dat lieten de woordvoerders weten.

Ook de toeristen die met Kras, een onderdeel van TUI, in Sri Lanka rondreizen zijn niet betrokken.
zondag 21 april om 11:25
zondag 21 april om 11:25
Een explosie in de Sri Lankaanse plaats Dematagoda was zondag de achtste in een reeks aanslagen, meldt de zender Newsfirst op gezag van de politie.
zondag 21 april om 11:22
De autoriteiten hebben ook alle toegang tot sociale media en berichtendiensten gesloten, meldt Reuters.
zondag 21 april om 11:19
De overheid in Sri Lanka heeft een avondklok ingesteld. Iedereen moet om 18.00 uur binnen blijven, en mag pas om 6.00 uur in de ochtend weer naar buiten.
zondag 21 april om 11:11
"Onze Singalese vrienden zaten in het hotel Shangri-La in Colombo net aan het paasontbijt toen er een explosie was. We hoorden dat ze allemaal dood zijn. Het is rampzalig wat er gebeurd is. De mensen hier waren na het einde van de burgeroorlog in 2009 juist zo hoopvol en op de toekomst gericht.'' Dat zegt David Bijker van Bijker Film & TV die in Sri Lanka is voor filmopnamen vanuit de plaats Bentota, net ten zuiden van de hoofdstad Colombo.

Zijn vrouw Louisa en drie kinderen verblijven op een andere plaats op Sri Lanka. Ze hadden net ingecheckt in een hotel in de stad Negombo toen daar een aanslag was op een kerk. "Ze mag nu het hotel niet meer uit'', zegt Bijker die telefonisch contact met haar heeft gehad.

Er staat politie voor de deur en niemand kan er naar binnen "Ze is heel erg geschrokken. Ze hoorde dat er bekenden van haar zijn overleden. Het is heel jammer dat we nu als gezin niet bij elkaar kunnen zijn'', zegt Bijker. Hij komt al twintig jaar in Sri Lanka en is nauw betrokken bij een kindertehuis nabij de stad Kandy dat in 2001 is opgericht voor oorlogskinderen.
zondag 21 april om 11:07
zondag 21 april om 11:04
Verslagenheid bij het Shangri La-hotel in Colombo, waar een van de aanslagen plaatsvond. De omgeving ligt bezaaid met glasscherven.