In de woning van de afgezette Soedanese president Omar Al Bashir zijn koffers vol geld aangetroffen en in beslag genomen. Justitie heeft een aanklacht tegen de oud-leider ingediend. Hij wordt verdacht van witwassen en het illegaal verwerven van buitenlandse valuta.

In totaal zat er in de koffers 6 miljoen euro en ruim 350.000 dollar (ruim 311.000 euro) aan cash. Daarnaast is er nog 5 miljoen Soedanese pond (93.000 euro) aan bankbiljetten aangetroffen.

Al Bashir zal worden ondervraagd in de gevangenis waar hij zich bevindt, aldus bronnen van het Soedanese Openbaar Ministerie (OM).

De oud-president werd op 11 april, na ruim dertig jaar, afgezet door de legertop van Soedan. Momenteel wordt het land geleid door de Militaire Raad, maar de burgers en oppositie eisen met onmiddellijke ingang een civiele regering.

De Sudanese Professionals' Association, de beweging die de protesten leidt, heeft opgeroepen om Al Bashir en leden van zijn regering ter verantwoording te roepen. De groep wil een eind aan de corruptie en vriendjespolitiek in het land.

Kopstukken voormalige regeringspartij gearresteerd

De Soedanese autoriteiten hebben zaterdagavond laat verscheidene kopstukken van de voormalige regeringspartij NCP gearresteerd. Het gaat volgens een zegsman om onder anderen voorzitter Ahmed Haroun en de plaatsvervanger van Bashir, Ali Osman Taha.

Ook oud-parlementsvoorzitter Ahmed Ibrahim Al Taher en Al Zubair Ahmed Hassan, secretaris-generaal van de Islamitische Beweging, zijn opgepakt.

Andere invloedrijke figuren tijdens het jarenlange bewind van Bashir kregen huisarrest. Eerder werden naast Bashir al verscheidene leden van diens laatste kabinet aangehouden.