Een rechter in de Amerikaanse stad New York heeft een groep inwoners van stadsdeel Brooklyn in het ongelijk gesteld in een zaak rond verplichte inenting tegen mazelen. De groep vocht de verplichting aan, omdat ze die ongrondwettelijk vinden.

De rechter heeft geoordeeld dat de volksgezondheid in dit geval zwaarder weegt. New York heeft in delen van Brooklyn de noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak van de ziekte.

Burgemeester Bill de Blasio van New York liet weten dat ongevaccineerde mensen in de betreffende wijken zich moeten laten vaccineren of anders een forse boete van maximaal 890 euro tegemoet kunnen zien. De rechter staat deze maatregelen met de uitspraak toe.

Het probleem speelt vooral in de wijk Williamsburg. De ziekte heerst vooral onder orthodox-joodse kinderen. Sinds oktober vorig jaar zijn er al 329 ziektegevallen geconstateerd. Het is de grootste uitbraak van mazelen in New York sinds 1991.

"Dit is het epicentrum van een mazelenuitbraak die heel zorgwekkend is en die onmiddellijk moet worden aangepakt", zei De Blasio.

De burgemeester en medewerkers van de gezondheidsdienst keerden zich ook tegen de "desinformatie" van tegenstanders van vaccinaties.