De Indonesische ex-generaal Prabowo Subianto claimt woensdag de Indonesische presidentsverkiezingen te hebben gewonnen, terwijl exitpolls in diverse districten een duidelijke overwinning voorspellen voor de huidige president Joko 'Jokowi' Widodo en vicepresidentskandidaat Ma'ruf Amin.

Widodo eiste daarom donderdag de overwinning op met de mededeling dat hij 9 procentpunten voorloopt op zijn voornaamste uitdager Prabowo.

De ex-generaal gaat ervan uit dat er tijdens de verkiezing is gesjoemeld met stembiljetten in heel Indonesië. Dat vertelde hij enkele minuten na de overwinningstoespraak van Widodo.

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt verwacht op 22 mei. Prabowo zei op basis van een telling van zijn team dat hij 62 procent van de stemmen had vergaard. "Landgenoten, dit is een overwinning voor het Indonesische volk. Ik word en ben de president voor alle Indonesiërs", aldus Prabowo.

'Widodo aan de leiding met bijna 55 procent van de stemmen'

Volgens cijfers van de nationale Indonesische krant Kompas Daily, leidt Widodo met 54,52 procent van de stemmen. Prabowo zou 45,48 procent van de stemmen hebben behaald. De krant meldde de cijfers nadat 95 procent van de stemmen waren geteld.

Eind maart toonden peilingen aan dat Widodo met een slordige 20 procentpunten verschil zou winnen.

Voor Prabowo is het niet de eerste keer dat hij zichzelf vroegtijdig uitroept tot winnaar van de verkiezingen. De 67-jarige politicus deed exact hetzelfde tijdens de verkiezingen in 2014, die hij uiteindelijk met een verschil van 6 procentpunten verloor van Widodo.

The Jakarta Post meldt dat Widodo met name op het drukbevolkte Java zijn slag slaat, terwijl Prabowo op Sumatra en in kleine delen van Java stemmers op zijn hand kreeg.

De Indonesische kiesraad roept beide kandidaten op zich niet tot winnaar uit te roepen, voordat de officiële uitslag bekend is. Mocht Widodo winnen, dan begint hij aan zijn tweede termijn als president.

Widodo leidt met partij ook in parlementaire verkiezingen

Het is voor het eerst dat het grootste islamitische land ter wereld zowel de parlementaire verkiezingen als de presidentsverkiezingen tegelijkertijd houdt. Dat lijkt voorlopig zonder al te grote problemen te zijn verlopen.

Volgens Kompas Daily is Widowo's partij PDI-P de grote winnaar met meer dan 20 procent van de stemmen, volgens een peiling bij 87 procent van alle stembureaus. Diezelfde cijfers brengt de Indonesian Survey Circle na een peiling bij 91 procent van alle stembureaus.

De politieke partijen Gerindra en Golkar volgen met 12,8 en 11,7 procent van de stemmen.