Ekrem Imamoglu van de centrumlinkse CHP is woensdag beëdigd tot burgemeester van Istanboel. Ondanks de uitgevoerde hertellingen in diverse districten in de stad, aangevraagd door de AKP-partij van president Recep Tayyip Erdogans, is het verschil tussen Imamoglu en AKP-kandidaat Binali Yildrim ongeveer dertienduizend stemmen gebleven.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van diverse bronnen. Dinsdag voerde de AKP nog een bezwaarschrift in bij de hogere kiesraad om de burgemeestersverkiezingen compleet over te doen.

Daar moet de hoogste Turkse kiescommissie (YSK) nog een besluit over nemen. Als de kiesraad toegeeft, dan volgen op 2 juni nieuwe verkiezingen. Mocht Imamoglu burgemeester blijven, dan komt er na 25 jaar een einde aan de machtspositie van de AKP in de stad.

Erdogan verzet zich al langer tegen de uitslag van de burgemeestersverkiezing in de stad. Hij wijt de nederlaag aan wat hij de "georganiseerde misdaad" noemt en vroeg al talloze hertellingen aan. Oud-premier Yildrim zei eerder dat er stemmen van hem zijn "gestolen" tijdens de verkiezingen op 31 maart.