Abdel Fattah al-Sisi (64) kan tot 2030 president van Egypte blijven. Het parlement heeft dinsdag zoals verwacht met ruime meerderheid ingestemd met de aanpassing van de grondwet die dat mogelijk maakt. Dat hebben de staatskrant al-Ahram en de publieke zender Nile TV bekendgemaakt.

Na afloop van zijn huidige mandaat in 2024 kan Al-Sisi nogmaals een termijn van zes jaar krijgen.

De 596 afgevaardigden keurden deze wetswijziging, en ook nog enkele andere, met handopsteken goed. Daarvoor was een tweederdemeerderheid nodig. Die stond vooraf al vast, gezien de aanhang die de almachtige president heeft in het parlement.

Critici waarschuwen dat door deze veranderingen, waarover nog een doorslaggevend referendum wordt gehouden, de mensenrechten achteruit zullen gaan in Egypte.

Tegenstanders van Al-Sisi hebben nu al niets in te brengen. Hij kwam als legerleider in 2013 aan de macht, nadat zijn militairen de democratisch gekozen Islamitische president Mohammed Mursi na massale protesten ten val hadden gebracht.

Daarna bleef Al-Sisi president door twee gestuurde, onvrije verkiezingen te winnen. De laatste stembusgang was een jaar geleden, zonder echte oppositie.