De AKP-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag een bezwaarschrift ingediend bij de Hogere Kiesraad om de burgemeestersverkiezingen in Istanboel compleet over te doen.

AKP-vicevoorzitter Ali Ishan Yavuz kwam met drie koffers vol documenten naar de Kiesraad, met bewijsstukken voor vermeende fraude tijdens de verkiezingen van 31 maart.

Volgens Yavuz zijn 16.884 uitgebrachte stemmen ongeldig. Als de Kiesraad toegeeft, dan volgen op 2 juni nieuwe verkiezingen. Gebeurt dat niet, dan wordt Ekrem Imamoglu van oppositiepartij CHP beëdigd als nieuwe burgemeester van Istanboel.

AKP-partij diende talloze oproepen in voor stemherhalingen

Imamoglu won de verkiezingen met ongeveer 25.000 stemmen verschil van AKP-kandidaat en oud-premier Binali Yildirim. In de zestien dagen na de verkiezingen heeft de AKP-partij talloze oproepen ingediend voor stemherhalingen in Istanboel.

Enkele van die oproepen zijn goedgekeurd door de Kiesraad, waardoor in sommige districten hele of gedeeltelijke hertellingen plaatsvonden. Na die hertellingen is de voorsprong van winnaar Imamoglu op dit moment geslonken tot zo'n veertienduizend stemmen, terwijl in sommige districten nog hertellingen lopen.