De Afrikaanse Unie (AU) eist van de militaire raad in Soedan dat ze de macht binnen vijftien dagen overdragen aan een burgerregering. Als dat niet gebeurt, zal het Soedanese lidmaatschap van de unie automatisch worden stopgezet totdat de grondwettelijke orde is teruggekeerd.

De nieuwe regering moet rekening houden met alle partijen en beantwoorden aan de wens van het volk. Het doel moet zijn "zo snel mogelijk vrije, eerlijke en transparante verkiezingen te organiseren", aldus de veiligheidsraad van de AU maandag.

Na het aanhoudende massale protest in Soedan greep het leger vorige week donderdag in en werd president Omar al-Bashir na bijna dertig jaar afgezet. Sindsdien onderhandelt de generale staf met de oppositie over de vorming van een overgangsregering.

Onderwijl gaat de sitdownactie voor het hoofdgebouw van de strijdkrachten in Khartoem door. Duizenden mensen blokkeren het pand en eisen een nieuw, democratisch begin voor het Afrikaanse land.

Het ongenoegen onder het volk leidde eerder al tot het aftreden van interim-president Ahmed Awad Ibn Auf, voorheen de minister van Defensie. De militaire raad maakte vlak daarna bekend de honderdduizenden demonstranten tegemoet te willen komen.

Zo werd gemeld dat de raad een overgang naar een burgerregering beoogt, via verkiezingen die zullen volgen op overleg met de politieke oppositie. De aangekondigde overgangsfase van maximaal twee jaar zou daarnaast mogelijk kunnen worden ingekort naar één maand. Dit is echter wel afhankelijk van het verloop van de onderhandelingen.