Er woedt maandagavond sinds omstreeks 19.00 uur een grote brand in de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame. Rond 21.45 uur liet de Parijse brandweer weten niet zeker te zijn of het bouwwerk nog te redden valt.

Brandweerlieden op hoogwerkers doen al uren verwoede pogingen het vuur te blussen. Blusvliegtuigen zijn volgens de brandweer geen optie, omdat het gewicht van het naar beneden vallende water de structuur van de kathedraal verder kan doen instorten.

De problemen doen zich vooral voor in de linkertoren. Daarin woedt nog altijd brand. Mocht de toren instorten, dan is de kans op onherstelbare schade groot.

De rook kwam in eerste instantie uit het middenschip van de kathedraal, waarna de vlammen zich in rap tempo verspreidden. Met bulderend geraas stortte rond 20.00 uur een deel van het dak in, waarvan de structuur bestond uit houten balken. Rond die tijd kwam ook de torenspits van de Notre-Dame naar beneden.

Al gauw nadat de brand uitbrak werd een reddingsactie op touw gezet om de kunstwerken in de kathedraal te redden. Veel kunstwerken en beroemde relikwieën konden zo worden gered. Ook de schatkamer van de kathedraal is nog intact.

De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar aan de middelste toren vonden wel werkzaamheden plaats. De Franse autoriteiten zijn een onderzoek gestart om te achterhalen wat de brand veroorzaakt heeft.

Brandweer probeert vuur in klokkentoren Notre-Dame te blussen
1
Brandweer probeert vuur in klokkentoren Notre-Dame te blussen

Eén brandweerman ernstig gewond

Een brandweerman is ernstig gewond geraakt. Het is onbekend of er mensen in de kathedraal aanwezig waren toen de brand uitbrak. Op de website van de Notre-Dame staat dat tussen 18.15 uur en 19.00 uur een mis zou plaatsvinden in de kerk.

De vuurzee trekt veel bekijks en mensen in Parijs delen op sociale media massaal beelden van het brandende monument.

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn geplande toespraak over de 'Gele Hesjes' maandagavond afgezegd en is op weg gegaan naar Parijs. Halverwege de avond kwam hij daar aan.

Brandweerlieden op hoogwerkers doen verwoede pogingen het vuur te blussen. (Foto: Getty).

Grote toeristische trekpleister

De kathedraal staat op het Île de la Cité in de Seine in het centrum van Parijs. Het gebouw is een van de grootste toeristische trekpleisters van de Franse hoofdstad en is sinds 1991 ook Werelderfgoed.

De eerste steen van de kathedraal werd in 1163 gelegd in het bijzijn van paus Alexander III. Bijna tweehonderd jaar later, in 1345, werd de bouw voltooid. Architect van de Notre-Dame is Maurice de Sully, destijds bisschop van Parijs.

De kathedraal onderging in 1845 een grote restauratie, die 23 jaar duurde.

De vlammen staan uit het dak van de beroemde kathedraal. (Foto: AFP).

Karakteristieke gebrandschilderde ramen en torens

De 130 meter lange kerk bestaat uit vijf zogeheten schepen en is gebouwd in vroeggotische stijl. De Notre-Dame is onder andere beroemd om de gebrandschilderde ramen en de twee karakteristieke torens, die beide 90 meter hoog zijn en de façade vormen van het iconische bouwwerk.

Het zeer bijzondere orgel in de kerk bestaat uit maar liefst zevenduizend pijpen en is eind vorige eeuw helemaal gerenoveerd.

Torenspits Notre-Dame stort in door verwoestende brand
1
Torenspits Notre-Dame stort in door verwoestende brand

Bekendheid door de Klokkenluider van de Notre-Dame

In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer in de Notre-Dame en ook zijn er veel presidenten, schrijvers en militairen begraven. De kerk herbergt enkele relikwieën, die van Jezus Christus zouden zijn: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en spijkers die zouden zijn gebruikt bij de kruisiging.

De kathedraal kreeg ook veel bekendheid door het boek van Victor Hugo: De Klokkenluider van de Notre-Dame. Er hangen ook echt klokken, die elk honderden kilo's wegen.

De Notre-Dame is een kerk van de Rooms-Katholieken. De aartsbisschop van Parijs heeft er zijn domicilie. Ook zijn er nationale vieringen. De toegang is gratis. Miljoenen mensen brengen jaarlijks een bezoek aan de kathedraal.

Deze luchtfoto maakt duidelijk hoe rampzalig de situatie is. (Foto: AFP)

Rond 21.00 uur sloegen de vlammen nog steeds uit het dak. (Foto: ANP)

Het moment dat de torenspits van de Notre-Dame instort. (Foto: AFP).

Een macaber beeld van de brand in de iconische kathedraal. (Foto: ProShots)

De brand is van heinde en verre te zien in Parijs en trekt veel bekijks. (Foto: ANP).

Binnen de kortste keren stond het dak, dat grotendeels bestond uit houten balken, in lichterlaaie. (NU.nl/Mathijs Voorend)

De eerste rookwolken toen de brand rond 19.00 uur uitbrak. (Foto: NU.nl/Rogier Vriezen).

Een archieffoto van de façade en het altijd drukke voorplein van de Notre-Dame, gemaakt in december vorig jaar. (Foto: ProShots)