De twee Nederlandse broers die in Tsjechië terechtstaan voor poging tot moord op een ober, stellen maandag dat zij niet degenen waren die de vechtpartij bij het restaurant zijn gestart.

De broers stellen voor de rechtbank in Praag dat het de manager van de eetgelegenheid was die begon met duwen, blijkt uit berichten van De Telegraaf en het AD.

In april vorig jaar raakten de Nederlanders betrokken bij de vechtpartij. Maandag stellen ze dat dit mogelijk kwam doordat ze zelf drank hadden meegenomen naar het restaurant.

Hier zou een discussie over zijn ontstaan, die uiteindelijk uitmondde in een gevecht. De broers Armin N. en Arash N. stellen dat de manager de eerste duw uitdeelde en dat er daarna een onoverzichtelijk gevecht ontstond tussen de mannen en de medewerkers van het restaurant.

De ober om wie de zaak draait (de man op de foto), heeft een hersenbloeding, een gebroken kaak, een gebroken oogkas en een verbrijzelde enkel opgelopen. Op videobeelden is te zien hoe de broers flinke trappen uitdelen.

Beide broers hebben maandag hun spijt betuigd. Ze zeiden zelfs in hechtenis te willen blijven, als dat zou helpen om de zaak sneller af te ronden. Ook hebben ze laten weten de ober financieel te willen ondersteunen.

Ober wil flinke schadevergoeding

De broers maakten deel uit van een grotere groep die op vakantie was. Drie anderen hebben voorwaardelijke straffen gekregen. Twee mannen gingen vrijuit, omdat ze de boel wilden sussen.

De ober heeft een schadevergoeding van 100.000 euro geëist. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de zaak de komende drie dagen behandeld zou worden. Maar omdat er nog een medisch rapport over de verwondingen van de ober moet verschijnen, wordt de zittingsdag woensdag waarschijnlijk geschrapt en met een maand uitgesteld.

De rechter heeft laten weten dat het rapport voor 30 april binnen moet zijn.