Julian Assange zou vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen hebben geprobeerd andere landen te bespioneren, stelt president Lenín Moreno van Ecuador in gesprek met de Britse krant The Guardian.

Assange werd afgelopen week na een verblijf van zeven jaar de ambassade uitgezet.

Moreno zegt dat alle pogingen om landen te destabiliseren verwerpelijk zouden zijn voor Ecuador. "Wij respecteren andere landen", laat hij aan de Britse krant weten. "Daarom is het jammer dat op ons grondgebied met toestemming van onze autoriteiten faciliteiten zijn gebruikt om andere landen te bespioneren."

De president benadrukt verder dat hij niet kan toestaan dat de ambassade wordt gebruikt voor spionage. "Daarmee schendt hij de asielvoorwaarden", zei hij over Assange.

WikiLeaks publiceerde eerder foto's van Moreno en zijn familie. Ook werd er gelinkt naar een website die claimt dat de broer van de Ecuadoraanse president geld wegsluist naar een buitenlandse rekening.

Assange werd donderdag opgepakt

Medeoprichter van WikiLeaks Assange werd donderdag opgepakt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Ecuador had het politiek asiel van de Australiër na zeven jaar ingetrokken. De aanhouding vond plaats na een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten.

Assange is donderdag door een Britse rechter schuldig bevonden aan het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012. Hiervoor kan de WikiLeaks-voorman een celstraf van maximaal een jaar krijgen.

VS beschuldigt Assange van samenzwering

Justitie in de VS beschuldigt Assange van samenzwering en computervredebreuk. De medeoprichter van WikiLeaks kan maximaal vijf jaar cel krijgen, heeft het ministerie van Justitie in Washington laten weten.

In de Amerikaanse aanklacht staat dat de Australiër met de Amerikaanse voormalige militair Chelsea Manning heeft samengewerkt om illegaal toegang te krijgen tot overheidscomputers.

Britse politie sleept Assange uit ambassade van Ecuador
43
Britse politie sleept Assange uit ambassade van Ecuador