Bij de parlementsverkiezingen in Finland zijn de sociaaldemocratische SDP en de rechts-nationalistische Finse Partij zondag de grote winnaars geworden. De sociaaldemocraten wonnen nipt met 17,7 procent van de stemmen, gevolgd door de Finse Partij met 17,5 procent van de stemmen.

SDP-partijleider Antti Rinne sprak zijn blijdschap uit. "Voor het eerst sinds 1999 zijn wij de grootste partij in Finland, de SDP is de partij van de komende premier", aldus Rinne.

Zijn partij krijgt waarschijnlijk 40 van de 200 zetels in het parlement en de Finse Partij 39. De Finse Partij was voorheen bekend als de Ware Finnen.

De Centrumpartij van de vertrekkende premier Juha Sipilä is de grote verliezer. Hij weet de nederlaag aan de "moeilijke economische beslissingen" die zijn regering moest nemen om de economie weer op orde te krijgen. Zijn partij kreeg 13,8 procent van de stemmen.

De winst van de Finse rechts-populisten van de Finse Partij is ook interessant vanwege de Europese verkiezingen op 26 mei. Onder meer de Finse Partij, de Duitse partij AfD en de Italiaanse partij Lega willen een nieuwe alliantie van rechtse populisten in het Europees Parlement vormen.