Mira Markovic, de weduwe van de voormalige Servische president Slobodan Milosevic, is op 76-jarige leeftijd in Rusland overleden.

"Ik kan bevestigen dat Mira Markovic helaas is overleden", liet Milutin Mrkonjic, ooit een naaste medewerker van Milosevic en een familievriend, telefonisch aan persbureau AFP weten. Mrkonjic vermeldde geen verdere details.

Lokale media meldden dat Markovic, die vaak de 'Lady Macbeth van de Balkan' werd genoemd, in een ziekenhuis in Moskou is overleden.

Markovic, van wie bekend was dat ze een enorme invloed op haar echtgenoot had, verliet Servië in 2003. Ze werd in het land beschuldigd van machtsmisbruik en werd verdacht van sigarettensmokkel en politieke moord.

Rusland verleende Markovic en haar zoon Marko Milosevic in 2008 politiek asiel, nadat Servië een internationaal arrestatiebevel tegen hen had uitgevaardigd in verband met de vermeende sigarettensmokkel.

Milosevic stierf in 2006 tijdens proces

Slobodan Milosevic stierf in maart 2006 in een gevangeniscel tijdens een proces wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid voor het voormalige Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Hij stond daar terecht vanwege zijn sleutelrol in de oorlogen van de jaren negentig die de Balkan verscheurden.