Het offensief van krijgsheer Khalifa Haftar in Libië heeft tot nu toe aan 121 mensen het leven gekost, meldt de mondiale gezondheidsorganisatie WHO zondag. Zeker 561 mensen zijn door de gevechten gewond geraakt.

Haftar gaf zijn strijdkrachten op 4 april opdracht voor een offensief om de hoofdstad Tripoli in handen te krijgen. De legerleider ging niet in op oproepen van de internationale gemeenschap om de gevechten te staken.

Tripoli is nog in handen van strijders die loyaal zijn aan de door de VN erkende regering van premier Fayez Al Sarraj. Behalve op de grond, bestrijden de partijen elkaar ook met luchtaanvallen.

De WHO kondigt aan extra medewerkers en medische goederen naar Tripoli te sturen. Dit doen de WHO-medewerkers met gevaar voor eigen leven. Medewerkers die de afgelopen weken in de Libische stad aan het werk waren, zijn herhaaldelijk aangevallen.

Het geweld kostte bovendien aan drie medewerkers van de Verenigde Naties het leven. Daarnaast werden vijf ambulances van de internationale organisatie uitgeschakeld door granaatscherven.

Volgens de VN hebben ruim 13.500 mensen Tripoli inmiddels ontvlucht. Meer dan negenhonderd mensen hebben hun heil gezocht in opvangcentra.