Een klein passagiersvliegtuig van Summit Air is zondag bij het opstijgen van een vliegveld in de buurt van de Mount Everest in Nepal op twee helikopters gebotst. Bij het ongeluk vielen drie doden en raakten drie anderen gewond, meldt persbureau AFP.

De copiloot van het toestel, een Let L-410 Turbolet, en twee politieagenten kwamen bij het ongeluk om het leven. Het vliegtuig raakte om onduidelijke redenen van de baan, waarna het toestel op de twee stilstaande helikopters botste. De piloten van het vliegtuig en een helikopter en een andere agent raakten daarbij gewond.

Het bewuste toestel was net vertrokken richting de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Het ongeluk gebeurde vlak bij het bergdorp Lukla op Tenzing-Hillary Airport. De landingsbaan van het vliegveld geldt als een van de gevaarlijkste ter wereld. De baan is slechts een paar honderd meter lang en ligt ingeklemd tussen een berghelling en een afgrond in de Himalaya.

De luchthaven, die op een hoogte van ruim 2.800 meter ligt, wordt ook gezien als de toegangspoort tot de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Het vliegveld wordt daarom veel gebruikt door bergbeklimmers. In april is het er extra druk, omdat dan het klimseizoen begint.

Alleen vliegtuigen en helikopters die snel kunnen stijgen en landen, kunnen het vliegveld aandoen.

Nepalese luchtvaartsector heeft een slechte reputatie

De Nepalese luchtvaartsector is de laatste jaren enorm gegroeid door het toenemende toerisme. Vliegtuigen vervoeren mensen en goederen naar de meest afgelegen uithoeken van de Himalaya.

Desondanks heeft Nepal een slechte reputatie op het gebied van luchtveiligheid. Zou zouden de vliegtuigen niet goed onderhouden worden en worden piloten niet voldoende getraind.

De Europese Unie weert uit veiligheidsoverwegingen alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen uit haar luchtruim.