Tijdens de wekelijkse protesten van de 'Gele Hesjes' in Frankrijk raakte de politie slaags met demonstranten in Toulouse. Volgens de politie zijn 23 demonstranten opgepakt.

De nieuwszender Franceinfo meldde dat de politie in de zuidwestelijke Franse stad traangas had ingezet tijdens het protest met 3.500 demonstranten.

In Parijs bleef het vooralsnog rustig en demonstreerden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken dertienhonderd betogers. De politie meldde 27 arrestaties.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal betogers door het hele land zaterdag op 31.000. Dat is meer dan een week eerder (22.300), maar nog steeds minder dan de meeste van de voorgaande protestdagen van de 'Gele Hesjes'.

De protesten van zaterdag waren ook gericht tegen een nieuwe wet, die de politie meer bevoegdheden geeft in de buurt van demonstraties. Zo omvat het een verbod op het dragen van maskers. Personen die tijdens demonstraties zonder legitieme reden hun gezicht bedekken, riskeren een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Op het hoogtepunt van de 'Gele Hesjes'-beweging gingen zo'n 250.000 demonstranten de straat op. Zaterdag waren dat er in heel Frankrijk naar schatting 7.500, meldden Franse media. (Foto: AFP)

In beginperiode bracht de beweging 250.000 mensen op de been

De beweging van de 'Gele Hesjes' begon in november met protesten tegen geplande verhogingen van de benzineaccijns, maar is nu in het algemeen gekant tegen het hervormingsbeleid van de regering van president Emmanuel Macron.

In het begin waren er bijna 250.000 deelnemers aan de protesten, maar de aantallen zijn daarna sterk afgenomen.