Het nieuwe hoofd van de militaire junta in Soedan, die vorige week president Omar Al Bashir afzette, heeft verschillende concessies gedaan aan de honderdduizenden demonstranten die vrije verkiezingen eisen.

In het kort

  • President Omar Al Bashir na dertig jaar afgezet
  • Macht overgenomen door leger
  • Militaire raad kondigt tweejarige transitieperiode aan
  • Demonstranten voeren actie voor burgerregering

Generaal Abdel Fattah Al Burhan Abdelrahman verscheen zaterdag voor het eerst op de Soedanese staatstelevisie. Hij kondigde aan dat de junta een overgang naar een burgerregering beoogt, via verkiezingen die zullen volgen op overleg met de politieke oppositie.

Ook maakte hij bekend dat de avondklok die door zijn voorganger werd ingesteld wordt opgeheven en beval hij de vrijlating van alle politieke gevangen die in de laatste maanden werden vastgezet door het regime van Al Bashir.

De overgangsfase waar de militairen naar streven zal maximaal twee jaar duren, herhaalde Abdelrahman het al bekende plan van de militaire raad, maar als onderhandelingen over de transitie goed verlopen, zou de junta ook na een maand kunnen eindigen.

Sinds de coup voeren honderdduizenden Soedanezen actie tegen de militaire regering. Ze zijn van plan actie te blijven voeren totdat er een tijdelijke burgerregering is gevormd. Ook zaterdag zijn mensen weer de straat op gegaan.

Tientallen doden sinds machtsovername

De demonstranten vrezen dat het leger, dat grotendeels uit oude bondgenoten van Al Bashir bestaat, voor onbepaalde tijd aan de macht blijft. Ook zijn ze bang dat het leger de leiding van het land toekent aan iemand van binnen de militaire raad.

Sinds de machtsovername in Soedan zijn er zestien mensen doodgeschoten in het Afrikaanse land. Ook zijn er twintig gewonden gevallen. Zij werden geraakt door verdwaalde kogels, aldus de politie.

President Omar Al Bashir werd donderdag afgezet door het Soedanese leger. Defensieminister Awad Mohamed Ahmad Ibn Auf volgde hem op, maar besloot vrijdag onder grote druk van de bevolking af te treden. Abdelrahman, het nieuwe hoofd van de militaire raad, heeft een minder beladen reputatie dan zijn voorganger.

Volgens de Soedanese televisie is de leider van veiligheids- en inlichtingendienst, Salah Gosh, zaterdag eveneens opgestapt.

De politieke chaos in Soedan volgt na bijna vier maanden vol demonstraties, waarbij zeker 38 doden vielen. De acties ontstonden na een flinke stijging van de voedsel- en brandstofprijzen.

Soedanezen protesteren tegen de militaire regering. (Foto: AFP)

Al Bashir onder huisarrest geplaatst

Al Bashir was bijna dertig jaar de president van Soedan. Hij staat onder huisarrest in de hoofdstad Khartoem. Er zijn geen details bekendgemaakt over zijn verblijflocatie. De huidige regering meldt verder alleen dat hij op een "veilige plek" is.

Al Bashir is door het Internationaal Strafhof aangeklaagd voor zijn rol bij de genocide in de Soedanese regio Darfur. Naar schatting zijn daarbij 300.000 personen omgekomen. De politicus wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord.

De militaire raad wil de afgezette president in Soedan berechten en hem niet uitleveren aan het strafhof in Den Haag. De Soedanese aanklachten tegen Al Bashir zijn nog niet bekendgemaakt.