Defensieminister Awad Ibn Auf, de leider van de militaire raad die de Soedanese president Omar Al Bashir eerder deze week afzette, is vrijdag afgetreden. De staatsgreep leidde tot protesten door honderdduizenden Soedanezen, die vinden dat Auf en de andere coupplegers te dicht bij de afgezette president staan.

Auf kondigde zijn vertrek aan op de staatstelevisie. Hij zal worden opgevolgd als hoofd van de militaire raad door een andere generaal, Abdel Fattah Abdelrahman Burhan.

De aankondiging van de defensieminister kwam na een bewogen dag in de Soedanese hoofdstad Khartoum, waar honderdduizenden Soedanezen zich rond het ministerie van Defensie verzamelden om een snelle transitie naar een burgerregering te eisen. Persbureau Reuters zegt dat op donderdag en vrijdag 16 doden zijn gevallen bij deze protesten.

De militaire coupplegers zetten Al Bashir donderdag af, riepen de noodtoestand uit en schortten de grondwet voor een periode van twee maanden op.

De militaire junta zou maximaal twee jaar regeren om de ordentelijke overgang naar een democratisch verkozen regering te garanderen, liet de militaire raad weten. Als die overgang voorspoedig zou verlopen, zou de macht ook al na een maand kunnen worden overgedragen.

Honderdduizenden Soedanezen lieten weten niet gediend te zijn van dat idee; ze vinden dat Auf en de zijnen deel uitmaken van de elite rond Al Bashir, die het land bijna dertig jaar lang met bijzonder harde hand heeft bestuurd. De verzekering van de coupplegers dat zij niet op macht uit zijn en de beslissingen over de toekomst van het land aan het volk willen overlaten, maakte ook niet veel indruk op de demonstranten.

Massademonstraties sinds eind vorig jaar

Oud-president Al Bashir wordt door het leger vastgehouden op een onbekende locatie. De militaire raad heeft aangekondigd dat hij niet zal worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof, dat hem wil berechten wegens genocide en andere misdaden tegen de menselijkheid. Mogelijk kan een toekomstige burgerregering daar wel toe besluiten, aldus de militairen. Het is ook mogelijk dat de afgezette president in eigen land zal worden berecht.

De val van Al Bashir volgde op maanden van massale demonstraties in Soedan. De voedsel- en brandstofprijzen in het land stegen vorig jaar december flink, wat de laatste druppel was voor de al sterk verarmde bevolking. Zeker 38 mensen kwamen om bij de protesten.