De ingevoerde doodstraf voor homoseksuelen en overspeligen in Brunei is "meer voor preventie dan om te straffen". Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Aziatische oliestaat. Daarmee reageert het op de veroordeling van de Verenigde Naties (VN).

De VN zegt dat Brunei de mensenrechten heeft geschonden door de doodstraf in te voeren.

In een brief aan de VN laat Brunei weten dat de nieuwe wet is ingevoerd om "op te voeden, af te schrikken en te rehabiliteren in plaats van te straffen". De wet geldt alleen voor moslims, ongeveer twee derde van de bevolking. De gewone wet blijft ook bestaan.

Brunei, waar ongeveer 400.000 mensen wonen, begon in 2014 al gefaseerd met het invoeren van strengere islamitische wetgeving. Naast de straffen voor homoseksuelen en overspeligen werden in de afgelopen weken ook andere shariawetten ingevoerd.

Beroemdheden als George Clooney en Elton John lieten al weten hotels te boycotten die eigendom zijn van de sultan van Brunei, uit protest tegen zijn beleid. Critici merken op dat een boycot door de steenrijke elite die een verblijf in de luxehotels kan betalen waarschijnlijk weinig impact zal hebben.

Hoe zinvol is boycot hotels sultan vanwege antihomowet?
92
Hoe zinvol is boycot hotels sultan vanwege antihomowet?