Tienduizenden demonstranten hebben vrijdag in de Algerijnse hoofdstad Algiers het vertrek van de heersende elite geëist. Het protest houdt nu al acht dagen aan.

De protesten keren zich vooral tegen de huidige interim-president Abdelkader Bensalah. Deze 77-jarige voorzitter van de Staatsraad, het Algerijnse hogerhuis, maakte dinsdag bekend de eerder deze maand opgestapte oud-president Abdelaziz Bouteflika op te volgen.

Bensalah zal de functie van president tijdelijk bekleden tot en met de presidentsverkiezingen op 4 juli. Dat is tegen de zin in van de protesterenden die willen zien dat iedereen die te maken heeft gehad met bestuur van het land in de afgelopen decennia, het veld ruimt.

'De elite bestuurt Algerije al decennia op corrupte wijze'

De demonstranten scandeerden teksten als: "Nee tegen Bensalah!" Woensdag zei de Algerijnse legerleider, luitenant-generaal Ahmed Gaed Salah, dat hij verwachtte dat leden van de heersende elite vervolgd zouden worden voor corruptie.

De elite wordt door Algerijnen vaak aangeduid als Le Pouvoir (De Macht). Volgens betogers besturen zij al decennia met weinig transparantie en op corrupte wijze het land dat een grote werkloosheid kent van ongeveer 70 procent van de bevolking.

Bouteflika besloot tien dagen geleden onder grote druk van het leger af te treden. Een groot deel van de bevolking voerde toen al weken actie tegen de politiek, die gedomineerd wordt door de regeringspartij, legerofficiers, zakenmensen, vakbonden en veteranen van de onafhankelijkheidsoorlog.