De toekomstige regering in Soedan zal bestaan uit burgers en de afgezette president Omar Al Bashir zal na de coup niet worden uitgeleverd. Dat stelt de militaire raad vrijdag op een persconferentie, een dag nadat het leger president Al Bashir afzette.

Ook zal de militaire raad zich niet bemoeien met de toekomstige burgerregering en kan de overdracht van macht korter zijn dan de door het leger aangekondigde interim-periode van twee jaar, volgens Omar Zain Al Abdin van de militaire raad. "Het zou zelfs over een maand kunnen zijn."

Hij meldde ook dat Al Bashir niet aan het Internationaal Strafhof zal worden afgeleverd, maar dat de oud-president in Soedan wordt berecht.

De persconferentie werd belegd na een nacht waarin opnieuw gedemonstreerd werd voor een burgerregering. Dat gebeurde terwijl er donderdag door het leger een avondklok was ingesteld.

Honderdduizenden demonstranten verzamelden zich vrijdag opnieuw rond het Soedanese ministerie van Defensie in Khartoem.

Protestorganisatie gelooft niets van uitspraken militaire raad

De grootste protestorganisatie tegen het regime, de Vereniging van Soedanese Werknemers (SPA), gaat niet akkoord met de woorden van de militaire raad.

In een reactie op de persconferentie zei de SPA in een verklaring: "Onze eisen zijn duidelijk, rechtvaardig en legitiem. De militaire raad is niet in staat om verandering te creëren en heeft niet de veiligheid en stabiliteit om aan de macht te blijven."

Donderdag zette het Soedanese leger president Omar Al Bashir af

Donderdag werd door het Soedanese leger een einde gemaakt aan het dertigjarige bewind van president Omar Al Bashir. De minister van Defensie Awad Mohamed Ahmad Ibn Auf, meldde dat op de staatstelevisie.

Ook zei hij dat voor drie maanden de noodtoestand zou worden uitgeroepen, de grondwet tijdelijk wordt opgeheven en dat een militaire raad het land voor een bepaalde periode zal regeren.

Nog niet duidelijk waar Al Bashir verblijft

Duizenden Soedanezen gingen daarop in het centrum van Khartoem de straat op om te protesteren tegen de verklaring van het leger. Zij eisten dat de generaals afstand doen van hun macht.

Het is niet duidelijk waar de afgezette president Al Bashir op dit moment verblijft, maar volgens de minister van Defensie wordt hij vastgehouden op een "veilige plek".