Het Soedanese leger heeft donderdag een einde gemaakt aan het 30-jarige bewind van president Omar Al Bashir. Na de staatsgreep is de noodtoestand uitgeroepen en werd een militaire junta aangekondigd die het land de komende twee jaar zal regeren.

In het kort

  • President Omar Al Bashir afgezet
  • Minister van Defensie roept noodtoestand uit
  • Militaire raad leidt land in tweejarige transitieperiode

De afzetting werd bekendgemaakt op de staatstelevisie door de Soedanese minister van Defensie, Awad Mohamed Ahmad Ibn Auf. Hij kondigde een noodtoestand voor drie maanden af. In Soedan komt een tweejarige transitieperiode, waarin een militaire regering - een junta - het land zal regeren. De grondwet zal worden opgeschort.

De minister van Defensie meldde in zijn toespraak ook dat het luchtruim voor 24 uur dicht wordt gehouden en dat de grenzen voor onbepaalde tijd sluiten. Hij heeft ook een landelijk staak-het-vuren aangekondigd.

Duizenden Soedanezen zijn donderdag in het centrum van Khartoem de straat opgegaan om te protesteren tegen de verklaring van het leger.

De demonstranten, die eerder het verwachte vertrek van Bashir uitbundig hadden gevierd, zijn woedend. Ze eisen dat de generaals afstand doen van de macht.

Locatie afgezette president onbekend

Het is nog niet bekend waar Al Bashir op dit moment verblijft, maar volgens de minister wordt hij op een "veilige plek" vastgehouden. Ook wordt de ex-president volgens hem gearresteerd.

Donderdagochtend meldde Sadiq Al Mahdi, de leider van de grootste Soedanese oppositiepartij, de Unna-partij, in gesprek met Al Hadath TV al dat Al Bashir en zijn regeringsfunctionarissen werden vastgehouden.

De bevolking van het Afrikaanse land gaat al maanden de straat op om tegen de regering te protesteren.

Demonstranten vieren dat de president is afgezet. (Foto: AFP)

Economische crisis heerst in Soedan

Soedan kampt momenteel met een economische crisis die gepaard gaat met hoge inflatie en voedseltekorten. De betogingen in het land barstten in december los naar aanleiding van de stijging van de broodprijs. De protesten escaleerden afgelopen week.

De 75-jarige Al Bashir was dertig jaar lang de president van Soedan. Hij is in 1989 met een militaire staatsgreep aan de macht gekomen.

Hij wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag verdacht van genocide tijdens een opstand die in 2003 begon in de Soedanese regio Darfur. Naar schatting zijn toen 300.000 personen omgekomen.