'President Soedan treedt onder druk van leger af, protest in hoofdstad'
Het vertrek van Al Bashir zou het einde betekenen van een leiderschap van bijna dertig jaar. Sadiq Al Mahdi, leider van de grootste Soedanese oppositiepartij, de Umma-partij, bevestigt in gesprek met Al Hadath TV dat Al Bashir en zijn regeringsfunctionarissen worden vastgehouden.
Op de staatstelevisie was donderdagochtend patriottische muziek te horen, waarmee oudere Soedanezen werden herinnerd aan eerdere militaire coups die in het land plaatsvonden.
Volgens lokale media en journalisten zijn de radio- en televisiezenders overgenomen door het leger, is het presidentiële paleis in de hoofdstad Khartoem omsingeld en zou het vliegveld in die stad gesloten zijn.
'Alle politieke gevangen worden vrijgelaten'
Ook zouden Soedanese militairen het hoofdkwartier van de regeringspartij van Al Bashir zijn binnengevallen en zouden Soedanese inlichtingendiensten besloten hebben om alle politieke gevangen vrij te laten.
De bevolking van het Afrikaanse land gaat al wekenlang de straat op om te protesteren tegen de regering. Ze eisen het aftreden van president Al Bashir omdat het economisch slecht gaat met Soedan. Het land kampt met hoge inflatie en voedseltekorten.

Al dagenlang wordt er geprotesteerd in de Soedanese hoofdstad Khartoem. (Foto: AFP)
Dodelijke slachtoffers bij harde confrontaties tijdens protesten
Eerder deze week kwamen elf mensen om bij confrontaties met veiligheidsdiensten van de regering. Ook werden duizenden mensen gearresteerd en vielen er tientallen gewonden.
In februari riep Al Bashir de noodtoestand uit vanwege de protesten. Als een gevolg daarvan mogen de veiligheids- en inlichtingendiensten hard optreden tegen de betogers.