India begint donderdag aan de parlementsverkiezingen, die verspreid over zeven dagen tot 19 mei duren. De 900 miljoen kiesgerechtigden mogen stemmen voor 543 zetels in de Lok Sabha, het Indiase lagerhuis. Er zijn duizenden kandidaten, van honderden partijen.

De verkiezingen duren zo lang omdat de meer dan een miljoen stembureaus moeten worden beveiligd door federale troepen. De plaatselijke politie wordt als te bevooroordeeld gezien.

Vijf jaar geleden kostten de verkiezingen zo'n 4,5 miljard euro, en de verwachting is dat dat bedrag dit jaar wordt verdubbeld.

De verkiezingen worden gezien als een referendum over de populariteit van premier Narendra Modi, die vijf jaar geleden een absolute meerderheid won.

Modi heeft reputatie onvermoeibaar maar autoritair te zijn

Modi staat bekend als een onvermoeibare en niet-corrupte leider die probeert banen te creëren en inkomens te verhogen, maar tegenstanders noemen hem juist veel te autoritair.

Het ooit zo machtige Indian National Congress (INC) werd in 2014 gedecimeerd van 206 naar 44 zetels, maar de laatste tijd lijkt leider Rahul Gandhi weer aan steun te winnen.

De stemmen worden op 23 mei geteld.